Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decizia lui Donald Trump: Toată lumea va fi afectată - Experții sunt îngrijorați

© REUTERS / JORGE SILVADonald Trump
Donald Trump - Sputnik Moldova
Abonare
Donald Trump nu va prelungi perioada de grație pentru cele opt state care continuă să achiziționeze petrol din Iran.

CHIȘINĂU, 22 apr – Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump, a decis să nu mai prelungească perioada de grație la procurarea petrolului din Iran, în contextul sancțiunilor impuse de Washington, a anunțat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders.

Documentul, care oferea o perioadă de grație pentru opt state care achiziționau petrol din Iran, expiră la începutul lunii mai. Refuzul de a-l prelungi presupune că SUA vor sancționa orice import de petrol din Iran, fără niciun fel de excepții.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Trump lovește din nou în UE: iată ce vrea să obțină

Această decizie își propune să reducă la zero exportul de petrol Iranian, subliniază administrația americană într-un comunicat.

Anul trecut, SUA au denunțat în mod unilateral acordul nuclear cu Iranul și au restabilit sancțiunile directe împotriva Teheranului, cât și măsuri secundare îndreptate împotriva țărilor care vor achiziționa petrol din Iran.

Totodată, pentru un șir de state (China, India, Italia, Grecia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Turcia) au fost prevăzute excepții temporare. Începând cu 2 mai, SUA ar putea impune sancțiuni împotriva țărilor care vor continua să cumpere petrol din Iran.

Odată cu anunțul Casei Albe, luni a fost înregistrată o creștere a prețului mondial al petrolului, care a atins nivelul de 74 de dolari pentru un baril. Investitorii au temeri că ar putea înceta orice livrare a petrolului iranian. Potrivit experților, din cauza acțiunilor SUA, prețul ar putea urca până la 80 de dolari pentru un baril, afectând mai multe acorduri în cadrul OPEC+. Pe de altă parte, această situație de pe piața energetică ar putea avea un efect pozitiv pentru rubla rusească și piața financiară rusă.

Fluxul de știri
0