Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Severin: Bruxelles-ul își va schimba atitudinea față de Moldova după alegerile europene

© Photo : Pagina EuropeanaAdrian Severin
Adrian Severin - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul deputat în Parlamentul European Adrian Severin este de părere că după alegerile europene din luna mai, influența marilor familii politice asupra statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv Moldova, va slăbi.
Severin: Bruxelles-ul își va schimba atitudinea față de Moldova după alegerile europene

Fostul ministru de externe al României a declarat pentru studioul radio Sputnik Moldova că după alegerile europene presiunea și influența partidelor antisistem care au printre alte trăsături și euroscepticismul, vor fi mai mari. Severin spune că ideea de integrare, în formula parteneriatului estic, cea de asociere politică și integrare economică cu aproximare instituțională, va slăbi.

„ Nu se va pune problema unei extinderi a UE nici la nivelul formulelor de parteneriat, odată cu prezența acestor partide antisistem”.

Fostul europarlamentar mai crede că odată ce aceste partide antisistem mizează foarte mult pe conceptul de  suveranism este posibil ca anumite presiuni politice care s-au făcut asupra statelor din Parteneriatul Estic inclusiv asupra RM din partea Parlamentului european al Comisiei să slăbească.

„ Se va merge în direcția unei relații pragmatice,  de respect reciproc, în care această tentație a UE, din ultimii ani, extrem de costisitoare pe plan politic, cea a transferului de modele și a impunerii de lecții, să fie una moderată. Cred că mai puțini vor fi cei care vor da lecții Moldovei, care vor încerca să se prezinte ca modele demne de urmat și se va pune accentul pe o relație pragmatică în care ambele părți să aibă beneficii pe plan economic și al cooperării politice. Consider că în această dublă cheie trebuie citit viitorul Parteneriatului Estic care după părerea mea este unul asimetric, în sensul că UE a vrut să profite mai mult decât statele din vecinătatea estică,” a punctat Adrian Severin.

Potrivit ultimilor sondaje la alegerile europene din luna mai, marile familii politice își vor pierde majoritatea. Sondajele indică o fragmentare a grupurilor politice și un avans puternic al partidelor anti-europene. Cele două mari familii politice, popularii europeni și socialiștii, care au dominat până acum Parlamentul European, vor pierde  capacitatea de a forma singure o majoritate. Acestea vor trebui să conlucreze  cu alte partide pentru a ajunge la o majoritate de 376 din 751 de eurodeputați.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0