CHIȘINĂU, 22 apr - Sputnik, Maria Dimineț. Pentru că stau tot timpul în stradă, acești copiii, contrar voinței lor, nu frecventează grădinița sau școala, îndură foame și nu se dezvoltă normal intelectual și fizic. Oamenii le dau bani, în speranța că ”mamele” vor avea grijă să le cumpere de ale gurii, haine, încălțăminte și alte lucruri necesare. În realitate, copiilor nu le revine nimic. Concluzia aparține Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copiilor.
”În prezent, pe străzile din Capitală cerșesc cinci mame cu copii. Acestea beneficiază de ajutoare sociale, dar ele oricum vin în stradă. În Chișinău există un centru maternal, unde mamele aflate în situații dificile ar putea să-și lase copiii, în timpul zilei, și să lucreze. Noi le ajutăm să-și găsească de muncă. Dar nu le convine această opțiune, pentru că le este mai comod să cerșească”, a relatat în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Lucia Caciuc, șefă interimară a Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului.
Aceste femei nu vor să muncească, deoarece câștigă din cerșit mai mulți bani decât un funcționar, un asistent social, un lucrător medical sau un învățător. Mai ales dacă au un copil în brațe, adună la sfârșitul zilei o sumă bunicică. Astfel, în decurs de o lună, cerșetoarele adună, cel puțin, 4000 de lei.
”Am discutat cu o femeie care cerșea vis-a-vis de primărie. Făcea naveta zilnic Călărași-Chișinău. Îmi spunea că, la sfârșitul zilei, are un venit curat, fără cheltuielile de drum, între 200-250 de lei. Când i-am propus să o ajut, m-a privit ironic”, a povestit Lucia Caciuc.
Autoritățile municipale ne îndeamnă să sunăm la 112, dacă vedem copii cerșind în stradă sau împreună cu adulți. De la începutul anului 2019, au fost înregistrate doar 21 de apeluri din partea trecătorilor.