Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Prognozele Guvernului privind creșterea economică în 2019 sunt prea optimiste

© Sputnik / OsmatescoMihai Bologan
Mihai Bologan - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul companiei de cercetări sociologice „Date Inteligente”, Mihai Bologan, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre un scenariu mai realist în ceea ce privește creșterea economică și inflația în 2019. Fondul Monetar Internațional estimează o creștere economică de doar 3,5% pentru Moldova.
Expert: Prognozele Guvernului privind creșterea economică în 2019 sunt prea optimiste

Expertul s-a arătat mai rezervat față de cifrele anunțate de Guvern și a spus că nu există anumite premise ca în 2019 să ne așteptăm la o creștere spectaculoasă a Produsului Intern Brut. În condițiile actuale putem vorbi și despre un început de criză politică, prin urmare, o creștere de 3,5 % ar fi un rezultat acceptabil.

„Pentru a ajunge cât de cât economiile din regiune, Moldova are nevoie de mulți ani, chiar și statele din Balcani, care sunt mult mai dezvoltate decât noi. Cu resursele actuale pe care le avem și eficiența cu care noi le utilizăm este destul de greu să ne dezvoltăm. Inflația în Moldova va fi mai mare decât în 2018. Deprecierea leului din ultima perioadă, va duce la creșterea prețurilor. Înclin să cred că  inflația in Moldova în 2019 va fi de 5,1%, a mai spus Mihai Bologan.

Potrivit experților FMI, creșterea PIB-ului Moldovei în 2019 va fi peste media regională din spațiul CSI, dar mai redusă decât în state precum Georgia, Armenia sau Kârgâzstan. Spre comparație, guvernul are o previziune de creștere economică  de 4,0% și o inflație de 4,9% pentru anul 2019.

Autor:Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

Fluxul de știri
0