Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incredibil: Unii elevi nu vor avea vacanță - iată de ce

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Accesați arhiva multimediaElevi, imagine de arhivă
Elevi, imagine de arhivă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pentru unii elevi, vacanța de Paște din 2019 va fi una mai specială și asta pentru că în această perioadă nu se vor odihni ca majoritatea semenilor lor, ci din contra, vor munci ca să soluționeze problemele cu care se confruntă elevii în școală.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Nu toți elevii vor uita de școală în vacanța de Paște 2019. Vacanța de Paște 2019 se va desfășura, conform structurii anului școlar 2018-2019, în perioada 27 aprilie - 6 mai (10 zile). Ministerul Educației îi invită pe elevii din clasele VII-XII să participe la concursul pentru selectarea noii componențe a Consiliului Național al Elevilor (CNE), care urmează să activeze pe parcursul anului de studii 2019-2020.

Membrii Consiliului se convoacă trimestrial, în timpul vacanțelor școlare, pentru a discuta problemele care îi preocupă, în special cele ce ţin de relevanța şi calitatea educației, cu angajații şi conducerea Ministerul Educației, precum și cu reprezentanții altor structuri din domeniul educațional.

Cum elevii pot să devină membri CNM

Viitorii membri ai CNE vor fi aleşi de o comisie de concurs instituită de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Candidaturile acestora vor fi propuse de structurile de autoconducere şcolară ale elevilor (consiliul elevilor, senatul școlar etc.) din instituțiile de învăţământ general (gimnazii, licee).

Ce trebuie să conțină dosarul

Dosarul candidaților la concurs va include următoarele acte:

  • CV-ul candidatului;
  • acordul informat al părintelui/îngrijitorului;
  • o scrisoare de motivație din partea candidatului;
  • procesul-verbal al ședinței organului de autoconducere al elevilor din instituția de învățământ.

Acesta va fi transmis pe adresa de mail cne.edu.md@gmail.com până pe 30 mai 2019.

Scopul Consiliului Național al Elevilor

Inga Chiosa - Sputnik Moldova
Sute de elevi din Moldova au participat la concursul internațional "World Scholar's Cup"

Scopul Consiliului este de a asigura dreptul la opinie și libera exprimare a elevilor, cât și dreptul de participare în procesul decizional. Prin acest mecanism, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării are posibilitatea să obțină informații din prima sursă despre problemele cu care se confruntă elevii.

Totodată, Consiliul constituie o platformă prin care elevii pot să-și facă vocea auzită referitor la toate aspectele ce țin de activitatea instituțiilor de învățământ, precum și un mecanism prin care conducerea ministerului consultă opinia lor în elaborarea politicilor educaționale.

Activitatea consiliului are loc pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și este implementată de Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO.

Un consiliu similar există și pentru elevii din învățământul profesional tehnic.

Fluxul de știri
0