Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii care studiază în Rusia pot oare să fie angajați în Europa?

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaUniversitatea „M. V. Lomonosov” din Moscova, fotografie de arhivă
Universitatea „M. V. Lomonosov” din Moscova, fotografie de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Corespondentul Sputnik a căutat răspuns la întrebările: Sunt oare recunoscute în Europa diplomele eliberate de instituțiile de învățământ superior din Rusia? Poate oare un tânăr din țara noastră care și-a făcut studiile în Rusia să-și găsească fără obstacole un loc de muncă în Europa?

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik, Andrei Petric. Anual, Guvernul Federației Ruse alocă câte 500 de burse cu finanțare de la buget pentru candidații din Republica Moldova. Aceștia au posibilitatea să acceadă la studii în instituțiile de învățământ superior din Rusia după ce susțin examenul de stat unic în unul din centrele specializate din Chișinău – în incinta Universității Slavone, la reprezentanța „Rossotrudnicestvo” din Chișinău, precum și la sediul Universității de Stat din Tiraspol.

Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
Valeriu Sainsus: Iată de ce de la an la an avem mai puțini studenți

Trebuie să recunoaștem că mulți elevi moldoveni doresc să devină studenți în Rusia. Există mai multe motive, iar primul este calitatea studiilor din instituțiile de învățământ superior din această țară. Specialiștii din Rusia au fost prețuiți întotdeauna, atât în țara lor, cât și în țările europene, în SUA, Canada, Israel și altele.

Dar, poate oare un tânăr care a avut norocul să facă studiile în Rusia să-și găsească un loc de muncă în Occident prezentându-și diploma rusească?

Întrebat de reporterul Sputnik, președintele reprezentanței „Rossotrudnicestvo” în Moldova, Mihail Davîdov, a răspuns:

„În primul rând, există acorduri interstatale încheiate de Rusia la nivel internațional cu majoritatea țărilor europene. Mai mult ca atât, Federația Rusă a semnat astfel de acorduri cu majoritatea țărilor dezvoltate din punct de vedere economic”.

Potrivit lui Davîdov, o problemă ar putea să apară atunci când este vorba de anumite în profesia unui absolvent concret. Dacă acesta are diplomă de medic, ea va trebui omologată în Occident, prin cursuri de recalificare în conformitate cu cerințele țării în care a sosit. Însă în cazul profesiei de medic situația dată este caracteristică pentru majoritatea țărilor dezvoltate.

Moscova - Sputnik Moldova
Rusia
Care cetățeni străini vor putea munci fără patentă în Rusia

„De exemplu, un medic, care și-a obținut diploma în SUA, nu poate practica această profesie îndată ce a sosit, să zicem, în Marea Britanie, unde este foarte complicată procedura de recunoaștere a studiilor de medic. Pur și simplu, fiecare țară își are propriile reguli”, a subliniat Davîdov.

Totodată, acesta a menționat că și în SUA sunt recunoscute diplomele rusești. O confirmare a plasării cu succes în câmpul muncii a specialiștilor din Rusia este diaspora numeroasă din America.

„Foarte mulți originari din Rusia își găsesc un loc de muncă potrivit în SUA. În anii `90 ai secolului trecut au fost foarte multe valuri de emigrație a vorbitorilor de limbă rusă în SUA. Chiar și până astăzi mulți specialiști tineri pleacă încolo. De regulă, aceștia sunt din domeniul IT. În SUA și Canada cunoștințele lor sunt apreciate”, a concluzionat președintele reprezentanței „Rossotrudnicestvo” în Republica Moldova.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0