Expertul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției a declarat că Autoritatea Națională de Integritate are rolul ingrat de „sanitar” în societatea noastră.
„În aceste condiții, când în interiorul sistemului ești împotriva tuturor funcționarilor, ar fi fost important ca ANI să-și facă aliați pe cealaltă parte a baricadei, cum ar fi societatea civilă, media sau organizațiile internaționale. Chiar este vital pentru ANI să se ralieze cu media și sectorul asociativ, când în societatea moldovenească există problema integrității funcționarului public. Ceea ce vedem noi astăzi este că, deși instituția încearcă să comunice, percepția în societate este că la ANI nu se întâmplă nimic. Prin urmare, este nevoie de o strategie mai bună de comunicare,” a declarat Galina Bostan.
În 2016, Parlamentul a votat în lectură finală aşa numitul „pachet de integritate” format din trei legi: Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, Legea privind declararea averii şi intereselor personale şi Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Chiar dacă legile sunt în vigoare, ANI nu este complet funcţională. Această instituție are conducere, a fost constituit consiliul de integritate, dar nu au fost desemnaţi toți inspectorii de integritate.
Autor: Eduard Maciac