În acest an, peste 730 de asociații obștești, fundații, instituții private și culte religioase s-au înregistrat pentru a beneficia de 2% din suma impozitului pe venit a contribuabililor.
Contribuabilii pot direcționa 2% doar către organizațiile înregistrate în Lista beneficiarilor desemnării procentuale. Pentru a beneficia de acești bani organizațiile trebuie să corespundă anumitor criterii: să aibă cel puțin un an de activitate, să nu aibă datorii la bugetul de stat și să desfășoare activități de utilitate publică.
Desemnarea procentuală se realizează odată cu depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit. Astfel, orice persoană care dorește să direcționeze 2% trebuie să depună declarația cu privire la impozitul pe venit, chiar dacă este angajată într-un singur loc de muncă și nu are această obligație.
"Formularul mai include o sancțiune - desemnarea procentuală. Acolo trebuie să indicăm organizația pe care dorim să o susținem și codul fiscal al acesteia. În cazul în care nu v-ați informat anterior puteți solicita solicita lista de la agentul fiscal. Mai mult decât atât, formularele pot fi depuse și online cu aplicarea semnăturii electronice sau mobile.", a menționat Ilie Chirtoacă, consilier juridic din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova.
Ilie Chirtoacă spune că în anul 2017, circa 300 de organizații au beneficiat de aproximativ 2,8 milioane de lei. În 2018, aproape 400 de organizații au primit suma de aproape 5,6 milioane de lei.
Potrivit informațiilor oficiale oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, majoritatea oamenilor care direcționează 2% către o organizație au vârsta cuprinsă între 31 și 50 de ani. Cei mai activi conform statisticilor sunt bărbații. Totodată, circa 20 la sută sunt tineri cu vârsta de la 21 la 30 de ani. Anual, pe pagina Serviciului Fiscal de Stat este publicat un raport în care este indicată suma de bani pe care a primit-o fiecare organizație.
Persoanele fizice, plătitoare de impozite, pot direcționa cele 2% din impozitul anual pe venit către organizațiile neguvernamentale sau religioase din țară până la data de 2 mai 2019.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș