Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

60 de mii de candidați, la alegerile locale: Cine va elibera certificatele de integritate?

© Sputnik / Miroslav RotariLilian Chișcă
Lilian Chișcă - Sputnik Moldova
Abonare
Vicepreședintele ANI Lilian Chișcă a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre eliberarea certificatelor de integritate pentru aleșii locali la viitoarele alegeri locale generale.
60 de mii de candidați, la alegerile locale: Cine va elibera certificatele de integritate?

Funcționarul a declarat că autoritățile sunt pregătite pentru efectuarea unui volum de lucru enorm, în pofida faptului că unii experți au sugerat ca Autoritatea Națională de Integritate să nu mai elibereze certificate de integritate.

Lilian Chișcă a mai spus că pentru persoanele care vor candida la funcții elective de aleși locali, ANI împreună cu ASP și Inspectoratul Național de Probațiune va pune în aplicare un mecanism de eliberare a certificatelor de integritate la centrele multifuncționale din unitățile teritorial-administrative.

„ Respectiv, cei care vor dori să candideze în teritoriu vor depune cereri la filialele ASP. Aceste cereri vor fi aduse la Chișinău prin intermediul serviciilor speciale ale ASP, care vor fi prezentate ANI pentru prelucrare. După verificarea de către ANI, certificatele vor fi ridicate de la centrele multifuncționale ale ASP din teritoriu. Vă asigur că nu va fi nicio îmbulzeală pentru a elibera aproximativ 60 de mii de certificate”, a mai punctat vicepreședintele ANI.

După alegerile parlamentare din februarie , mai mulți experți au optat pentu  excluderea  competenței pentru Autoritatea de Integritate de a mai elibera  certificate de integritate pentru că acest document nu este cu nimic diferit decât un cazier judiciar. Experții s-au arătat destul de rezervați față de conținutul certificatelor de integritate care au fost eliberate candidaților la alegerile parlamentare. În acele certificate nu se regăsea nici  o informaţie despre încălcările depistate de ANI la declararea averii și a conflictelor de interese.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

Fluxul de știri
0