Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce casele de cultură se transformă în baruri și centre de agrement?

© Sputnik / OsmatescoIustina Scarlat
Iustina Scarlat - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii din domeniul culturii susțin că pe parcursul ultimilor decenii nivelul de educație al populației a scăzut, iar domeniul culturii nu a fost susținut de stat. Lipsa specialiștilor și a banilor, dezinteresul autorităților locale au dus la faptul că multe case de cultură au devenit, de fapt, o sursă de incultură. În unele cazuri, instituțiile, la inițiativa primarilor, au ajuns centre de agrement sau baruri. Procesul este ireversibil.
De ce casele de cultură se transformă în baruri și centre de agrement?

Invitații emisiunii Sputnik Matinal Iustina Scarlat, maestru în artă și Valeriu Rusu, vicepreședintele Consiliului Național al șefilor secțiilor de cultură, au menționat că domeniul pe care îl reprezintă a suferit foarte multe schimbări, iar oamenii responsabili de organizarea și promovarea artei nu au rezistat condițiilor și au plecat din sistem.

"Decizia cu privire la majorarea salariilor directorilor caselor de cultură este binevenit și poate fi un început de relansare a domeniului. După mai mulți ani în care conducătorii acestor instituții primeau 800 de lei sau mai apoi 1400 de lei, astăzi au o altă remunerare, respectiv - o altă motivație. Nu poți fi în același timp scenarist, regizor, conducător de trupă teatrală sau de orchestră muzicală. O casă de cultură are nevoie de accesorii elementare, de decor, pentru a desfășura programe artistice. Păstrăm speranțe că încet, încet vom putea schimba lucrurile", a declarat Valeriu Rusu. 

Invitatul emisiunii a recunoscut că foarte mulți primari fac presiuni asupra directorilor caselor de cultură. Unii dintre ei le solicită să fie prezenți obligatoriu la muncă de la ora 8 dimineața până la ora 17:00, ceea ce este ridicol.

"În una dintre localități un primar își dorea să transforme casa de cultură în centru de agrement. Eu m-am opus și am cerut să se respecte cadrul legal, nimic mai mult", a declarat oficialul.

Mai multe detalii despre anomaliile din domeniul cultural le poți afla în materialul audio.

Autor: Dumitru Chitoroagă

Fluxul de știri
0