Chișinău, 13 aprilie - Maria Dimineț. Aglomerație la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția 2019! Sute de elevi, însoțiți de profesori sau părinți, răsfoiesc cărțile cu titluri intrigante și un design frumos. Cei mai mulți vizitatori au vârste între 7 și 11 ani și se înghesuie în jurul standurilor unde sunt expuse cărțile cu povești și aventuri.
Să alegi dintre zeci de titluri bune, nu este o misiune ușoară! Mai ales că și prețurile sunt atractive: cu 100 de lei poți cumpăra trei cărți bune. Editurile propun reduceri generoase, de până la 30 la sută, mai ales pentru operele scriitorilor studiați în școală.
Distribuitorii de cărți recurg la diferite subterfugii pentru a atrage atenția copiilor. De exemplu, la standul cu literatură poloneză, vizitatorii sunt îndemnați să participe la un concurs de cunoaștere.
”Scrie pe o hârtie ce cunoști despre Polonia și pune în această lădiță”, explică consultantul unei fetițe.
La compartimentul cărților chinezești, o doamnă scrie pe foaie, în chineză, prenumele copiilor. În același timp, la standul cu literatură turcească, cei mai curioși vizitatori, primesc în dar câte o carte, în română sau rusă, scrisă de scriitorul turc Said Nursi.
”În cărțile sale el vorbește despre importanța uniunii dintre Dumnezeu și om, despre fericirea omenească. De asemenea, promovează concilierea dintre islam și creștinism”, spune consultantul.
La Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret sunt expuse cărți scrise de autori din Republica Moldova, România, Franța, Germania, China, Polonia, Ucraina și Turcia.