Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Care sunt diferențele dintre învățământul din Republica Moldova și cel din Germania

© Sputnik / OsmatescoGerhard Ohrband
Gerhard Ohrband - Sputnik Moldova
Abonare
Profesor din Hamburg: Învățământul general din Moldova este superior celui din Germania. Ce spune despre universitățile de la noi.
Care sunt diferențele dintre învățământul din Republica Moldova și cel din Germania

Învățământul general din Moldova este superior celui din Germania. Sistemul este bine pus la punct, iar elevii au pregătirea necesară. Declarația aparține profesorul universitar Gerhard Ohrband și a fost făcută în cadrul emisiunii „Intersecții” de la Radio Sputnik Moldova.

„Scoala din Moldova este mult mai bună decât cea din Germania. În cazul universităților, situația este invers. Aici, universitatea este mai mult ca o școală – studenții merg în torent, este spiritul ăsta de grup. Să susții examenul de Bacalaureat în Moldova este mai greu decât să absolvești o universitate. Aici nu mă refer la Universitatea de Medicină”, spune profesorul universitar Gerhard Ohrband.

În ultimii 13 ani, de când se află în Republica Moldova, Gerhard Ohrband a predat psihologia la trei universități. Pe parcursul acestor ani a văzut care sunt plusurile, dar și neajunsurile învățământului superior din țara noastră.

„Universitatea trebuie să fie o cale spre individualitate, de autonomie a studentului, dar așa, se primește că este o continuare a anilor de liceu. Se primește că, în Moldova, facultatea este un apentice al învățământului general”, spune Gerhard Ohrband.

Gerhard Ohrband se arată nedumerit de criteriile după care absolvenții de liceu din Moldova aleg o facultate, dar și de numărul mare al celor care urmează studiile universitare.

„În țări ca Germania nu studiază așa de mulți studenți. În Germania, mai puțin de 35% din absolvenții de liceu urmează studiile universitare. Majoritatea fac o carieră profesional-tehnică. Pentru a lucra într-o bancă în Germania nu trebuie să înveți patru ani la Academie. Mergi la bancă și treci un curs practic de ucenicie, în urma căruia ajungi un specialist bancar practic, nu trebuie să fii un master în finanțe și bănci”, adaugă profesorul.

Gerhard Ohrband este masterat în Psihologie la Universitatea din Hamburg. Din 2006, profesează în Republica Moldova. La cei 40 de ani, Gerhard Ohrband cunoaște aproape 20 de limbi și este autor a șapte cărți. Totodată, Ohrband este lector universitar, traducător, profesor de limbi străine, cercetător științific și antreprenor. 
Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0