CHIȘINĂU, 11 apr - Sputnik. Leul este în cădere liberă. Moneda națională se depreciază și mai mult în raport cu principalelor valute de referință. Astfel, BNM a stabilit pentru 12 aprilie un curs de 19.8599 lei pentru un euro, cu opt bani mai mult decât în ziua de joi. De la începutul acestei săptămâni, moneda unică europeană s-a scumpit în raport cu moneda națională cu aproape 30 de bani.
- Prognoza valutară: Ce se va întâmpla cu euro și dolarul în luna aprilie>>>
-
Cursul valutar în 2019: Evoluția dolarului și a monedei europene>>>
O depreciere semnificativă a monedei naționale se observă și în raport cu dolarul american. Acesta va costa mâine cu șase bani mai mult decât joi și va putea fi cumpărat cu 17.6024 lei. De la începutul săptămânii, dolarul s-a scumpit cu 17 bani.
Leul românesc este cotat la un preț de 4.1730 lei. Cursul Hrivnei ucrainene este de 0.6584, iar cel al rublei rusești de 0.2734.
Anterior, economistului Vadim Iosub, analist superior al companiei de brokeraj Alpari, a declarat pentru Sputnik Moldova că în luna aprilie trebuie să ne așteptăm la aprecierea dolarului pe piața valutară mondială, inclusiv în raport cu euro.
Potrivit lui Iosub, deprecierea leului va stimula exportul moldovenesc. Acesta a explicat că odată cu deprecierea leului, mărfurile produse în țară vor deveni ceva mai competitive ca preț pe piețele externe, fapt care poate duce la creșterea exporturilor. Expertul susține că acest lucru va duce la rândul său, cu anumite stagnări temporare, la schimbarea tendinței, iar deprecierea leului se va schimba cu creșterea acestuia.
Curs valutar - prognoze de viitor
În nota la legea bugetului de stat al Republicii Moldova pe anul 2019, aprobat de Parlament, se menționează între altele că se prevede o depreciere moderată a valutei naționale în anii 2019 – 2020.
”În perioada menționată cursul de schimb mediu al leului în raport cu dolarul va oscila între 17,2 și 18,5 lei”, potrivit documentului.
În pofida tuturor fluctuațiilor valutare, specialiștii ne recomandă să nu intrăm în panică. Experții subliniază că trebuie respectată regula „de aur”: banii să fie păstrați în ”coșuri” valutare diferite.