Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Germania: Tot ce se schimbă în aprilie, în această ţară

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Persoanele care sunt asigurate prin lege vor obţine întâlniri mai rapide cu medicul. Serviciul este disponibil 24 de ore, șapte zile pe săptămână, prin numărul de urgență 116117 valabil la nivel național. Medicii trebuie să fie disponibili pentru consultări cel puțin 25 de ore pe săptămână, în loc 20, cum a fost anterior.

BUCUREŞTI, 9 apr – Sputnik, Doina Crainic. Site-ul postului german n-tv.de prezintă o listă cu cele mai importante schimbări care se petrec în Germania în aprilie pentru consumatori.

Consultări medicale mai rapide, îngrijire mai bună

Persoanele care sunt asigurate prin lege vor obţine întâlniri mai rapide cu medicul. Serviciul este disponibil 24 de ore, șapte zile pe săptămână, prin numărul de urgență 116117 valabil la nivel național. Medicii trebuie să fie disponibili pentru consultări cel puțin 25 de ore pe săptămână, în loc 20, cum a fost anterior. Regiunile rurale şi cele dezavantajate vor fi mai bine servite. Noul serviciu privind consultările medicale și legea pensiilor au intrat în vigoare de la 1 aprilie.

Autovehiculele pe diesel, interzise în Stuttgart

Gerhard Ohrband - Sputnik Moldova
Motivul pentru care un profesor universitar din Germania a ales să trăiască în Moldova

În întreaga zonă urbană din Stuttgart se aplică, de la 1 ianuarie, o interdicție în cazul vehiculelor cu motoare diesel cu standarde de emisie Euro 4 sau inferior. Însă rezidenții și întreprinderile în domeniul meseriilor au acum dreptul la o perioadă de tranziție. Nu intră sub incidența interdicției taxiurile, autocarele, maşinile vechi cu plăcuțe de identificare corespunzătoare, precum și vehiculele de urgență și cele auxiliare. Amenda pentru încălcări este de 80 de euro.

Castraveți fără ambalaj din plastic la Aldi

Așa cum au anunțat, într-un comunicat comun, în magazinele Aldi Nord și Aldi Süd (unde se vând alimente la preţ redus), din aprilie castraveții nu vor mai fi ambalaţi în folie de plastic. Potrivit informațiilor transmise de magazine, 120 de tone de plastic vor fi salvate.

Google Plus nu mai este disponibil pentru utilizatori

Din cauza neutilizării suficiente, rețeaua socială a companiei Google nu va mai fi disponibilă. Deținătorii de conturi sunt sfătuiţi să facă copii de rezervă ale conținutul lor și să ștergă ulterior contul.

Certificatele energetice mai vechi expiră

De la începutul anului, certificatele energetice emise din 2009 pentru casele construite în 1966 și mai târziu își pierd treptat valabilitatea. Oricine dorește să-și vândă sau închirieze casa în viitorul apropiat trebuie să obţină un nou certificat energetic. Acesta va fi valabil – ca şi vechiul certificat energetic – pentru o perioadă de zece ani.

Bancnota de 500 euro nu mai este emisă

München, Germania - Sputnik Moldova
Moldoveni în Germania: Noi locuri de muncă - salarii de 3 mii de euro

Bundesbank și Österreichische Nationalbank vor emite bancnota de 500 de euro doar până la data de 26 aprilie 2019. Celelalte bănci centrale au oprit deja emiterea pe 26 ianuarie. Orice facturi restante rămân însă valabile.

Creşte salariul minim pentru locurile de muncă în educație și formare

Angajații în serviciile de educație și formare primesc mai mulți bani: începând cu 1 aprilie, salariul minim la nivel național este de 15,72 euro sau 15,79 euro brut pe oră, în funcție de calificarea angajatului. Până în 2022, salariul minim va crește treptat la 17,18 sau 17,70 euro brut pe oră. Această reglementare se aplică și contractanților federali care oferă servicii de formare și servicii de educație continuă.

Salariu minim mai mare pentru lucrătorii temporari

De asemenea, din aprilie, se vor bucura de un salariu minim mai mare lucrătorii temporari din Germania de Vest. În loc de 9,49 euro, cum a fost până acum, urmează să primească 9,79 euro.

Fluxul de știri
0