Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sfatul avocatului: Tot ce trebuie să știți despre divorțul la notar

© Sputnik / OsmatescoIurie Mărgineanu
Iurie Mărgineanu - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", avocatul Iurie Mărgineanu a enumerat subtilitățile legii care le permit cuplurilor să divorțeze la notar.
Sfatul avocatului: Tot ce trebuie să știți despre divorțul la notar

Potrivit noii legi, cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor poate fi depusă la orice notar în baza acordului comun al soţilor şi în prezenţa acestora. Cererea de desfacere a căsătoriei se întocmește în scris, după modelul aprobat de Ministerul Justiţiei.

În cerere desfacere a căsătoriei întocmită la notar, soţii pot opta pentru soluționarea concomitentă pe cale amiabilă a modului de participare la educația copiilor, stabilirea locului de trai al acestora, plata pensiei de întreținere sau partajul averii comune dobândite în perioada căsătoriei.

La momentul înregistrării cererii, notarul va acorda soţilor un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei. Acest termen poate fi prelungit, cu acordul soților, cu maxim 30 de zile.

Avocatul Iurie Mărgineanu spune că noua prevedere este binevenită, mai cu seamă că aceasta diminuează sarcina instanțelor de judecată și organelor de stare civilă în acest domeniu.

"Anterior, divorțul de comun acord se făcea la Serviciul Stare Civilă. Dacă aveau copii la întreținere sau apărea problema partajării bunurilor aceștia se adresau în instanța de judecată, care soluționa litigiile apărute. În prezent, legislația  i-a oferit posibilitatea notarului de a desface căsătoriile, în cazul în care părțile au ajuns la un consens", a explicat avocatul.

Chiar dacă noua Lege a intrat în vigoare de la 1 martie 2019, avocatul Iurie Mărgineanu spune că notarii nu utilizează încă această procedură.

"Legislația este, dar procedura nu s-a început. Urmează să fie făcute modificări în Regulamentul intern la Uniunea Notarilor pentru ca notarii să cunoască exact cum să acționeze", a subliniat Mărgineanu.

Datele oficiale ale Serviciului Stării Civile arată că, în 2017, circa 20.000 de cupluri şi-au unit destinele. Tot în același an, au fost înregistrate circa 9.000 de divorțuri. Astfel, rata divorțurilor a constituit aproape 50 la sută în raport cu numărul de căsătorii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0