Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Marea Britanie ar trebui să iasă din UE pe 12 aprilie. Care va fi soarta moldovenilor

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
12 aprilie este data când Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană. Ce vor face moldovenii stabiliți în Regatul Unit.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie. Se pare însă că englezii nu sunt pregătiți de Brexit. Premierul britanic Theresa May a cerut Uniunii Europene o nouă amânare a Brexitului, până la data de 30 iunie, adică după alegerile europarlamentare. Și asta deoarece parlamentarii britanici nu au ajuns la un acord privind Brexit-ul. 

Potrivit Theresei May, ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord ar crea probleme mari, în primul rând mediului de afaceri.

Între timp, Franța a obținut susținerea Spaniei și a Belgiei pentru a forța retragerea Marii Britanii din UE fără niciun acord Brexit.

Până pe 12 aprilie, data când ar trebui să se producă Brexit-ul, nu a mai rămas mult. Până atunci, suntem curioși să aflăm părerea internauților privind soarta moldovenilor care muncesc în Regatul Unit.

Sputnik Moldova vă oferă posibilitatea de a vă exprima prin intermediul unui sondaj online:

Ce se va întâmpla cu moldovenii din Marea Britanie după Brexit?

  • Vor rămâne în Marea Britanie
  • Vor reveni în Moldova
  • Vor pleca în alte țări din UE
  • Nu mă interesează

Potrivit expertului în geografia populației Dorin Lozovanu, în Marea Britanie se află la muncă peste 70 de mii de moldoveni. 

Amintim că primul termen limită în care Marea Britanie trebuia să părăsească spațiul comunitar era 29 martie 2019. La solicitarea premierului britanic, acesta a fost extins până pe 12 aprilie. 

Лондон - Sputnik Moldova
Societate
Iată care moldoveni vor rămâne în Marea Britanie și care vor fi trimiși acasă

Potrivit anunțurilor făcute anterior de autoritățile britanice, cetățenii europeni rezidenți în Marea Britanie vor beneficia în continuare de dreptul de a locui, munci și studia acolo, fără restricții, până la sfârșitul lui 2020.

După această dată, cei care au trăit în Marea Britanie cel puțin cinci ani pot solicita online așa-numitul statut special, un document care le va garanta drepturile actuale. Cei care au mai puțin de cinci ani de rezidență la momentul respectiv, pot rămâne până la termenul la care legea le permite să obțină statutul special.

Când străinii vor umple golul lăsat de moldovenii ce își părăsesc țara - Opinia expertului>>>

Fluxul de știri
0