Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Prognoze pesimiste în 2019, vom avea o creșterea modică a economiei moldovenești

© Sputnik / OsmatescoAlexandru Muravschi
Alexandru Muravschi - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul vicepremier și ministru al economiei Alexandru Muravschi a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre modul în care starea economiei moldovenești va influența asupra nivelului de trai al populației în 2019.
Prognoze pesimiste în 2019, vom avea o creșterea modică a economiei moldovenești

Alexandru Muravschi a declarat că, deși în ultimii trei ani se constată o creștere stabilă a economiei, totuși ea este foarte mică, de 3-4%, și nu rezolvă problemele cetățenilor în așa mod ca ei să simtă acest lucru, să le ridice nivelul de trai.

„Da, din punct de vedere macroeconomic, vom avea o creștere în 2019 de circa 3,8%. La ora actuală, economia Moldovei are un potențial de inerție. Asta înseamnă că, dacă nu vor fi făcute schimbări radicale, chiar dacă nu vom avea Guvern, creșterea se va prelungi o perioadă. Totodată, trebuie să recunoaștem că nivelul de pensie și cel de salarizare este foarte mic pentru majoritatea cetățenilor și acest fapt le permite oamenilor doar să supraviețuiască,” a mai spus Muravschi.

Potrivit experților, în 2019 se anticipează o creștere de 3.5% a PIB-ului, potrivit scenariului pesimist, și de 5.2%, potrivit scenariului optimist, cu mult sub nivelul optim de creștere de 7-8%. Cu referire la proiectul de buget pentru anul viitor, experții atenționează că Legea bugetului pentru anul în curs se bazează pe ritmuri prea optimiste de creștere a unor categorii de venituri.

Atât scenariul optimist, cât și cel pesimist al prognozelor arată încasări de venituri la bugetul public național mai mici decât prognozează autorităților, minus 700 milioane de lei în prognoza optimistă și de minus peste 3 miliarde de lei în cea pesimistă. Printre riscurile care ar putea compromite prognoza pentru anul 2019 se numără climatul politic care ar putea avea consecințe asupra economiei reale și asupra echilibrului bugetului public național.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0