Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

La ce ne putem aștepta de la negocierile dintre Putin și Erdogan

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin și Recep Erdogan, fotografie de arhivă
Vladimir Putin și Recep Erdogan, fotografie de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Întrevederea dintre președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Erdogan, poate avea drept rezultat doar anumite înțelegeri de ordin local, fără să ne așteptăm la schimbări radicale în agenda siriană și cea bilaterală, consideră expertul.

CHIȘINĂU, 8 apr – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, vor discuta probleme legate de situația în Siria, în special planurile SUA după anunțarea evacuării parțiale a trupelor armate, realizarea memorandumului ruso-turc privind stabilizarea în zona de escaladare Idlib și eforturile în vederea acordării ajutorului la lansarea comitetului constituțional, informează RIA Novosti.

Totodată, liderii se vor referi la un șir de probleme ce țin de relațiile bilaterale: livrări ale sistemului anti-aerian S-400 „Triumph” din Rusia către Turcia, construirea gazoductului „Turkish Sream” și realizarea proiectului centralei nucleare electrice „Akkuyu”.

Putin și Erdogan vor avea de asemenea întâlniri la Moscova cu mediile de afaceri ruso-turce.

La ce ne putem aștepta de la această întrevedere

Встреча глав МИД РФ и Ирака С. Лаврова и Мухаммеда Али аль-Хакима - Sputnik Moldova
Rusia
Serghei Lavrov a declarat că poziţia Rusiei privind „Înălţimile Golan” rămâne neschimbată

Serghei Demidenko, doctor în cadrul Institutului de Științe Sociale al Academiei Economiei Naționale și Serviciului de Stat din Rusia, a menționat două motive principale care fac imposibil ca, în cadrul acestor negocieri, să se poată ajunge la un acord care ar schimba esențial situația din Siria. Primul motiv este discrepanța dintre Moscova și Ankara vizavi de una dintre problemele-cheie: soarta președintelui sirian, Bashar Assad.

„Noi deja am declarat că regimul este legal, constituțional și așa mai departe. Pe când Turcia are poziții absolut diferite”, a explicat Demidenko.

Potrivit acestuia, de aceeași părere sunt și majoritatea celor din opoziția siriană, care va trebui să intre în componența comitetului constituțional, a cărui constituire face parte din temele care vor fi discutate de liderii Rusiei și Turciei.

Al doilea factor important este rolul Iranului care promovează propria sa politică în Siria, o politică diferită și de cea a Rusiei, și de cea a Turciei. Potrivit politologului, „indiferent de înțelegerea dintre Putin și Erdogan, Iranul va proceda așa cum consideră el de cuviință, iar atunci acest lucru va încurca toate ițele”.

Siria, Damasc - Sputnik Moldova
Declarație: Diplomat sirian - Siria își va apăra suveranitate asupra „Înălțimilor Golan”

„Nu ne putem aștepta la mare lucru de la această întrevedere, deoarece Putin și Erdogan nu sunt decât niște actori ai acestui teatru politic sirian… De aceea se poate ajunge doar la înțelegeri de ordin local care, desigur, vor putea deveni o nouă cărămidă a viitoarei reglementări a conflictului sirian, dar nu mai mult ca atât”, a spus orientalistul.

În mod concret, ar putea fi vorba despre limitarea operațiunilor militare ale Turciei în Siria. Totodată, trebuie de ținut cont de situația complicată în care se află însuși Erdogan. Demidenko subliniază că Erdogan „ar putea iarăși să înfrâneze calul sirian și să gonească pentru a obține anumite succese în politica externă”, pentru a-și menține ratingul în rândurile poporului turc, dat fiind faptul că recentele alegeri municipale au scos la iveală nemulțumirea locuitorilor marilor orașe față de politica președintelui.

„S-ar putea ca turcii să promită că nu vor extinde acțiunile militare, s-ar putea ca turcii să promită că vor întrerupe pe o anumită perioadă presiunile asupra kurzilor, însă eu, sincer vorbind, nu văd aici vreo continuare serioasă”, a declarat expertul.

Relațiile și-au atins apogeul dezvoltării

În ceea ce privește agenda bilaterală, politologul nu vede, de asemenea, posibilități de a  ajunge la înțelegeri substanțele, deoarece relațiile dintre Ankara și Moscova au atins niște cote pe care va fi complicat să le depășească.

„Mi se pare că în chestiunea turcă noi deja am cam atins plafonul, deoarece există o anumită linie roșie peste care Turcia nu va trece niciodată în relațiile cu Rusia. Turcia este membru al NATO, iar noi nu trebuie să uităm acest lucru”, consideră Demidenko.

Orientalistul menționează că nu are rost să contăm pe retragerea Turiei din NATO – dependența economiei acestei țări da relațiile cu Occidentul este prea mare.

„Probabil, vom ajunge încă o dată la înțelegeri asupra unor probleme legate de gazele naturale, s-ar putea să ne înțelegem asupra unor anumite probleme militare, de livrare a unor anumite tipuri de armament. Însă Erdogan are nevoie de toate acestea, în primul rând, pentru a tachina SUA, însă asta nu poate să dureze prea mult”, a conchis expertul.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0