Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru moldovenii din UE: Ce a decis Parlamentul European

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaфлаг Евросоюза
флаг Евросоюза - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldovenii care locuiesc și muncesc legal în țările europene trebuie să știe care sunt noile reglementări cu privire la concediul de paternitate și concediu netransferabil plătit pentru creșterea copilului, adoptate de eurodeputați.

CHIȘINĂU, 5 apr - Sputnik. Legislația, convenită deja informal cu miniștrii UE, stabilește cerințe minime ce trebuie implementate de toate statele membre, menite să contribuie la îmbunătățirea șanselor femeilor pe piața forței de muncă și să consolideze în familie rolul tatălui sau celui de-al doilea părinte, informează Parlamentul European printr-un comunicat. Potrivit deputaților europeni, aceste prevederi vin în sprijinul vieții familiale, ținând cont mai bine de schimbările sociale și promovând egalitatea de gen.

Concediul de paternitate, de creștere a copilului și de îngrijitor

Dreptul la cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu de paternitate plătit pentru tați a fost stabilit în perioada nașterii unui copil sau a nașterii unui făt mort, și trebuie plătit cel puțin la nivelul concediului medical.

Pungi din plastic - Sputnik Moldova
Societate
Noi reglementări: Moldovenii care merg în Europa trebuie să știe acest lucru

Eurodeputații au adăugat, de asemenea, două luni de concediu parental netransferabil și plătit. Acest concediu ar trebui să fie un drept individual, creând condițiile adecvate pentru o distribuție mai echilibrată a responsabilităților de îngrijire în cadrul familiei.

Statele membre vor stabili un nivel adecvat de plată sau alocație pentru perioada minimă de concediu parental netransmisibil, ținând seama de faptul că luarea concediului pentru creșterea copilului duce adesea la o pierdere de venit pentru familie, iar un membru al familiei plătit mai mult (care este de multe ori un bărbat) ar trebui să poată face uz de acest drept.

Statele membre trebuie să ofere 5 zile pe an de concediu de îngrijitor pentru persoanele care au în grijă o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie și care are o afecțiune gravă sau o afecțiune datorată vârstei.

Statele membre care garantează deja o plată sau o alocație de cel puțin 65% din salariul net al unui angajat, timp de cel puțin 6 luni pe perioada concediului parental al fiecare părinte, pot menține acest sistem.

Лондон - Sputnik Moldova
Societate
Cu ce acte vor putea intra moldovenii cu cetățenie română în Marea Britanie, după Paşti

Condiții de lucru flexibile

Părinții care lucrează și îngrijitorii vor putea să solicite o adaptare a modelelor de lucru, inclusiv, acolo unde este posibil, prin programe de lucru la distanță sau prin programe flexibile. Atunci când analizează cererile de lucru flexibil, angajatorii pot lua în considerare nu numai propriile resurse și capacitatea lor operațională, ci și nevoile specifice ale unui părinte de copil cu dizabilități sau suferind de boli cronice, sau ale părinților singuri.

Directiva va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor trebui să respecte reglementările în termen de trei ani.

Fluxul de știri
0