Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cercetare: Cinci țări cu cele mai mari rezerve de aur de pe Pământ

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Accesați arhiva multimediaAur - Imagine Simbol
Aur - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Timp de 5.000 de ani, aurul și-a dovedit statutul de rezervă fundamentală de valoare. Investitorii de astăzi se grăbesc să cumpere metalele prețioase la cea mai mică incertitudine a pieței. În ultimul deceniu, băncile centrale globale s-au alăturat goanei după aur.

CHIȘINĂU, 8 apr - Sputnik. Volume de aur au fost înghiţite de regulatorii din întreaga lume în 2018, ajungând la cel de-al doilea cel mai mare nivel anual înregistrat, a declarat la începutul acestui an World Gold Council (WGC).

Firma de cercetare din industrie a subliniat că, anul trecut, băncile centrale au cumpărat 651,5 tone metrice de metal prețios, marcând o creștere de 74 la sută față de anul precedent.

Rezervele de aur ale autoritățile de reglementare monetară se află la un nivel de 50 de ani distanţă de următoarele state care alcătuiesc în prezent lista celor mai mari deținători de aur din lume.

Locul 5. Rusia

În ultimii șase ani, Banca Centrală Rusă a sporit extrem de mult achizițiile de aur. În 2017, țara a eliminat China din lista primilor cinci mari deținători de aur. Anul trecut, Rusia a devenit cel mai important cumpărător de aur din lume cu achiziții nete ajungând la 651,5 tone metrice. În luna februarie, Banca Centrală Rusă a suplimentat rezervele valutare cu 31,1 tone de aur, ridicând cantitatea rezervei de metale prețioase la 2149 de tone.

© Sputnik / Anton Denisov / Accesați arhiva multimediaStandard of the President of the Russian Federation
Cercetare: Cinci țări cu cele mai mari rezerve de aur de pe Pământ - Sputnik Moldova
Standard of the President of the Russian Federation

Locul 4. Franţa

Parisul ar deține 2518 tone de metale prețioase, ceea ce reprezintă aproximativ 60 la sută din totalul rezervelor valutare ale Franței. Politicianul francez Marine Le Pen, liderul Partidului Frontului Național, a cerut în mod repetat înghețarea vânzării aurului națiunii, precum și repatrierii tuturor lingourilor franceze deținute de state străine.

© Fotolia / samottLa tour Eiffel
Cercetare: Cinci țări cu cele mai mari rezerve de aur de pe Pământ - Sputnik Moldova
La tour Eiffel

Locul 3. Italia

Cu 2534 de tone de aur în rezervele sale, Italia se clasează pe locul trei în top. Suma reprezintă aproape 70 sută din rezervele valutare ale națiunii. În conformitate cu politica urmată de Banca Italiei, aurul este cea mai sigură investiție în perioade de turbulențe economice și o protecție împotriva volatilității dolarului american.

© AP Photo / Andrew Medichini A view of the Colosseum after the first stage of the restoration work was completed in Rome, Friday, July 1st, 2016.
Cercetare: Cinci țări cu cele mai mari rezerve de aur de pe Pământ - Sputnik Moldova
A view of the Colosseum after the first stage of the restoration work was completed in Rome, Friday, July 1st, 2016.

Locul 2. Germania

În prezent, Deutsche Bundesbank deține 3483 de tone de aur, ceea ce reprezintă mai mult de 70 la sută din rezervele valutare germane. Autoritatea de reglementare a încercat să repatrieze aproximativ 674 de tone de aur păstrate de Banque de France și US Federal Reserve Bank. Repatrierea aurului națiunii urmează să fie finalizată până în 2020.

Locul 1. Statele Unite ale Americii

Washingtonul deține cele mai mari rezerve de aur din lume de 8407 tone. Aceasta reprezintă mai mult de 75 la sută din rezervele valutare naționale. Regulatorul monetar american nu a fost la fel de activ în a cumpăra aur ca și alte țări pentru a preveni devalorizarea dolarului.

© Flickr / Stephen MelkisethianUnited States Congress
Cercetare: Cinci țări cu cele mai mari rezerve de aur de pe Pământ - Sputnik Moldova
United States Congress
Fluxul de știri
0