Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alertă: Unul dintre cei mai periculoși păianjeni, descoperit în regiunea transnistreană

Abonare
Moldovenii au început deja să iasă la iarbă verde, iar specialiștii recomandă să fim prudenți pentru că există riscul să dăm în parcuri și păduri peste un păianjen extrem de periculos, dintre cei mai otrăvitori din lume.

CHIȘINĂU, 8 apr – Sputnik. Serviciul control ecologic și de mediu din regiunea transnistreană avertizează că pe malul Nistrului a fost găsit un exemplar de ”păianjen galben”, care face parte din zece cei mai otrăvitori din lume.

”În condițiile actualelor schimbări climatice, când vremea devine, din an în an, tot mai caldă și mai secetoasă, încep să apară insecte care nu sunt caracteristice pentru zona noastră, cum ar fi de exemplu păianjenul ”Sac Galben”, sau Cheiracanthium punctorium”, a comunicat instituția.

O femelă din această specia a fost depistată pe malul calcaros al râului Nistru, mai jos de localitatea Ghidirim, raionul Râbnița.

Aliona Dehtiriuc - Sputnik Moldova
Mare atenție la mușcăturile de căpușe: Iată ce ne avertizează specialiștii

”Asta nu înseamnă însă că acest păianjen nu se va răspândi treptat și pe alte teritorii”, au apreciat specialiștii instituției.

Această specie de păianjen face parte din categoria celor mai otrăvitori di lume. Înțepătura păianjenului Sac Galben poate provoca necroza țesuturilor, senzație de greață, vomă, febră și o înrăutățire a stării generale. În cazuri mai rare, pot fi afectate organele interne, fiind posibil chir decesul în cazul unor alergii specifice.

Ca și în cazul altor păianjeni, Sacul Galben atacă doar atunci când este nevoit să se apere.

În cazul în care au fost mușcați totuși de acest păianjen, oamenii trebuie să se adreseze urgent la medic. Pentru a opri propagarea otrăvii în organism, pe locul înțepăturii se aplică gheață sau o compresă foarte rece. Locul mușcăturii trebuie prelucrat cu un antiseptic.

Specialiștii recomandă ca atunci când ieșim la iarbă verde să verificăm minuțios locul unde vom sta, să prevenim copii să fie deosebit de atenți, mai ales atunci când se joacă în preajma unor tufișuri sau grămezi de pietre ori vreascuri uscate. Înainte de a ne întoarce acasă, trebuie să verificăm cu cea mai mare atenție lucrurile, să le scuturăm, să controlăm dacă nu cumva păianjenul a pătruns în genți ori sacoșe.

Fluxul de știri
0