Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Psiholog: Lăsați-i pe copii să-și aleagă singuri profesia

© Sputnik / OsmatescoCezara Dilevschi
Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Tinerii liceeni se confruntă cu o adevărată provocare atunci când trebuie să decidă asupra viitorului lor şi să își aleagă o profesie. Care este rolul părintelui în această perioadă importantă și cum pot să-și ajute copiii în alegerea viitoarei profesii?
Psiholog: Lăsați-i pe copii să-și aleagă singuri profesia

Adesea auzim sau întâlnim cazuri în care părinții iau decizia privind facultatea pe care o va urma copilul lor. Desigur că părinții nu au intenții rele și consideră că profesia pe care i-o propun va ajuta copilul să-și construiască o carieră strălucită.  

Însă, cu toate bunele lor intenții, acești părinți uită un lucru extrem de important - să țină cont de pasiunile, dorințele și caracterul copilului lor.

"Tinerilor le sugerez să se ghideze după ceea ce simt că le place. Părinților le recomand să-și lase copilul să decidă singur ce-și dorește. Dacă copilul este indecis, atunci poate să urmeze facultatea propusă de către părinți, dar iarăși, părinții să nu insiste foarte mult", a menționat psihologul Cezara Dilevschi.

Carierei este un aspect important al vieții, de aceea tânărul trebuie să ia o decizie rațională și să aleagă un domeniu care îi prezintă un interes deosebit.

"Este important ca tinerii să se ocupe cu ceea ce le aduce plăcere și ceea ce li se primește să facă. Atunci vor avea multe reușite și vor percepe munca drept o plăcere", a spus psihologul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0