Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Preşedintele Moldovei: Nu putem admite repetarea evenimentelor din 7 aprilie 2009

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Şeful statului a menţionat că evenimentele de acum zece ani au dus la distrugerea instituțiilor de stat, la profanarea simbolurilor țării, la haos la scară națională.

CHIŞINĂU, 7 apr – Sputnik. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că nu poate fi admisă o repetarea a evenimentelor din 7 aprilie 2009. El a scris despre acest lucru într-o postare pe pagina sa de Facebook.

"Zece ani grei au trecut de la acea tentativă de lovitură de stat, când a fost scrisă una din paginile negre din istoria recentă a Republicii Moldova", a scris Dodon.

Preşedintele a menţionat că declanșarea urii și a frustrării din partea celor care au pierdut alegerile din 2009 „a dus la distrugerea instituțiilor de stat, la profanarea simbolurilor țării, la haos la scară națională”.

„Consider că un alt 7 aprilie, rușinos și fără sens, nu trebuie să se mai repete. E o lecție dură pentru noi toți. Și, în general, consider că a trecut vremea de aruncat pietre. E vremea de adunat pietre pentru a zidi, pentru a edifica, pentru a crea un viitor mai bun pentru această țară, pentru întreaga societate”, a subliniat Dodon.

Chişinău, evenimentele din 7 aprilie 2009 - Sputnik Moldova
7 aprilie 2009 în imagini: 10 ani de la protestele violente

Şeful statului afirmă că, după zece ani de la evenimentele din 7 aprilie, a venit timpul să întoarcem această pagină politică din istoria Republicii Moldova şi să deschidem un nouă – „una mai luminoasă, mai optimistă, mai plină de speranță, scrisă cu mai multă responsabilitate și grijă de oameni. Și așa vom face, cu înțelepciune și cumpătare în decizii și acțiuni”, a spus Dodon.

Drept pretext pentru protestele din 7 aprilie 2009 au servit rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, câștigate de Partidul Comuniștilor. Nemulțumită de rezultatele alegerilor, care au fost recunoscute de către observatori ca fiind deschise și corecte, opoziţia a organizat acțiuni de protest care au degenerat pe în dezordini în masă. În urma violenţelor au fost devastate atunci clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei.

© Photo : Игорь Взоров7 aprilie 2009, dezordini în preajma Parlamentului.
7 aprilie 2009, dezordini în preajma Parlamentului - Sputnik Moldova
1/4
7 aprilie 2009, dezordini în preajma Parlamentului.
© Photo : Игорь Взоров7 aprilie 2009, dezordini în preajma clădirii Preşedinţiei
7 aprilie 2009, dezordini în preajma clădirii Preşedinţiei - Sputnik Moldova
2/4
7 aprilie 2009, dezordini în preajma clădirii Preşedinţiei
© Photo : Игорь Взоров7 aprilie 2009, mulţimea aruncă cu bucăţi de pavaj în poliţişti
7 aprilie 2009, mulţimea aruncă cu bucăţi de pavaj în poliţişti - Sputnik Moldova
3/4
7 aprilie 2009, mulţimea aruncă cu bucăţi de pavaj în poliţişti
© Photo : Игорь ВзоровEvenimentele din 7 aprilie 2009 la Chişinău
Evenimentele din 7 aprilie 2009 la Chişinău - Sputnik Moldova
4/4
Evenimentele din 7 aprilie 2009 la Chişinău
1/4
7 aprilie 2009, dezordini în preajma Parlamentului.
2/4
7 aprilie 2009, dezordini în preajma clădirii Preşedinţiei
3/4
7 aprilie 2009, mulţimea aruncă cu bucăţi de pavaj în poliţişti
4/4
Evenimentele din 7 aprilie 2009 la Chişinău

Coaliţia venită la putere în urma acestor proteste a reparat în scurt timp clădirea Legislativului, însă nu au mai fost suficienţi bani şi pentru cea a administraţiei prezidenţiale.

Lucrările de reparație a sediului Președinției au început în luna februarie trecut. Palatul prezidențial a fost renovat cu suportul financiar al Turciei, în urma unei înţelegeri a preşedintelui Igor Dodon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Fluxul de știri
0