Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pogromul împotriva evreilor la Chişinău – 116 ani de la tragicul eveniment

© Sputnik / Мирослав Ротарьеврейский погром
еврейский погром - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În timpul pogromului au fost ucise 49 de persoane, iar alte 586, de diferite naționalități, au fost mutilate, au fost deteriorate aproape o treime din clădirile orașului

CHIŞINĂU, 7 apr - Sputnik. Acum 116 ani a avut loc un eveniment fără precedent pentru Chișinăul de la acea vreme: pogromul evreiesc. Calvarul a continuat două zile, între 6 şi 8 aprilie, până când a fost curmat de armată.

În cele două zile, partea orașului în care locuiau evreii a fost devastată de mulțime, fără ca să-i pese cuiva de locatarii caselor răvășite. Evreii s-au salvat ca prin minune. Însă, din păcate, nu toți. Datorită chișinăuienilor de bună credință și echipei de pompieri voluntari condusă de Mihail Cekeruli-Kuș, au fost salvate multe vieţi omeneşti.

Pogromul de la Chișinău și urmările acestuia au fost descrise de scriitorul rus Vladimir Korolenko în povestirea „Casa cu nr. 13".

Comunitatea evreiască din Moldova organizează în fiecare an acţiuni de comemorare consacrate evenimente tragice din 1903.

Printre alte acţiuni, anul acesta a fost organizată o excursie pentru elevi pe acele străzi din Chişinău unde a avut loc pogromul.

În capitala Moldovei a avut loc astăzi o acţiune comemorativă la Monumentul victimelor pogromului din 1903, în parcul Alunelul.

© Nicolai KibichPogromul evreiesc din Chișinău, din 1906
Pogromul împotriva evreilor la Chişinău – 116 ani de la tragicul eveniment - Sputnik Moldova
Pogromul evreiesc din Chișinău, din 1906
Fluxul de știri
0