Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Buna Vestire: Istorie, semnificație, obiceiuri și tradiţii legate de această zi

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaВерующая во время богослужения
Верующая во время богослужения - Sputnik Moldova
Abonare
De-a lungul timpului, Sărbătoarea Bunei Vestiri a născut un şir de tradiţii, superstiţii şi obiceiuri, pe care unii oameni le respectă şi astăzi.

CHIŞINĂU, 7 apr – Sputnik. Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi Buna Vestire, numită popular Blagoveştenia,  ziua în care Arhanghelul Gavriil a adus cea mai importantă veste din istoria omenirii - cea a venirii în lume a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Istorie și semnificație

Este ziua în care Arhanghelul Gavriil a rostit ”Bucură-te!”, aducând cea mai importantă veste din istoria omenirii — vestea venirii în lume a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Распятие - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna aprilie

Fecioara Maria a acceptat planul lui Dumnezeu — să fie vasul ales prin care să se întrupeze Mântuitorul.

”Măreşte sufletul meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile” (Luca 1, 48)

Îngerul a fost trimis în cetatea Galileii, al cărei nume era Nazaret. Deşi o parte era locuită de israeliteni, totuși în Nazaret locuiau mai multe popoare păgâne. Din acest motiv în Sfânta Scriptură se vorbește despre Galileea neamurilor, Nazaretul fiind considerat de iudei ca cetate locuită de oameni păcătoşi, de altă limbă şi necredincioşi.

Însă Dumnezeu a ales Galileea cea păcătoasă şi micul Nazaret, ca să arate că a venit pe pământ pentru păcătoşi: N-am venit, zice Domnul, să chem pe cei drepţi la pocăinţă, ci pe cei păcătoşi; "şi din limbi necredincioase, să-Mi fac Biserică credincioasă", că spre cei smeriţi, lepădaţi şi defăimaţi, priveşte Hristos cu milostivire, iar nu spre cei mândri şi slăviţi.

Deși era o cetate mică, Nazaretul s-a învrednicit de un mare dar, de care nu s-au învrednicit toate celelalte cetăţi mari ale lui Israel, pentru că unde este smerenia, acolo străluceşte slava lui Dumnezeu.

Părintele Octavian Moșin, parohul bisericii ”Întâmpinarea Domnului” din Capitală explică de ce Biserica face în această zi face dezlegare la pește.

”Prin această dezlegare la pește urmează să ne întărim trupește pentru a ne înfrâna până la Învierea Domnului. Cât de frumos ar fi să primim cuvântul lui Dumnezeu și, smeriți ca Maica Domnului, să împlinim poruncile Lui", explică părintele Octavian.

Bucuria sufletească a fost mereu superioară poftelor trupești, accentuează părintele Octavian, și îndeamnă creștinii ca să se grăbească a sorbi din Evanghelia lui Hristos, care este cea mai mare veste, bucurie și hrană, iar o bucată de pește mereu se va găsi pe masă.

Tradiții și obiceiuri populare

În popor, Buna Vestire mai este numită şi Ziua Cucului, pentru că se spune că pasărea care vesteşte lucruri importante pentru viaţa oamenilor cântă pentru prima dată în acel an.

Calendarul zilelor de post din anul 2021 - Sputnik Moldova
Calendarul zilelor de post din anul 2021

Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele, pentru a afla câţi ani mai avem de trăit. Flăcăii şi fetele întrebau cucul când se vor casatori.

Se spune că de Buna Vestire este singura zi din an în care omul poate sta la masă cu îngerul său păzitor. Sărbătoarea Bunei Vestiri trebuie petrecută în bună înţelegere cu apropiaţii şi prietenii pentru că cine se ceartă de Buna Vestire va avea necazuri tot anul.

Femeile care vor să aibă copii trebuie să ţină post negru de Buna Vestire, să bea agheasmă şi să se roage Maicii Domnului ca praznicul să facă minuni şi în familia lor.

De Buna Vestire nu este bine să se lucreze, pentru că cei care vor lucra în această zi nu vor avea spor tot anul.

Totodată, nici nu este bine sa dormi prea mult in aceasta zi pentru că vei fi somnoros de-a lungul întregului an.

În unele zone, de Buna Vestire, există obiceiul ca pomii să fie amenințați cu un topor și să fie stropiți cu țuică, pentru că aşa vor da rod bogat.

De Blagoveștenie se mănâncă pește, pentru a fi tot anul “ca peștele în apă”.

O altă superstiție spune că, așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, va fi și în cea de Paște.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0