Țânțarii pot fi transmițători de maladii infecțioase grave, atenționează medicii epidemiologi. În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul epidemiolog din cadrul Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, Aliona Dehtiriuc, a menționat că în Republica Moldova unele specii de țânțari pot transmite viruși.
"Chiar și în Moldova te poți molipsi de malarie după mușcătura de țânțar. Aceasta provoacă febră mare, dureri articulare severe şi dureri de cap", a subliniat Aliona Dehtiriuc.
Totuși, mai frecvent, în Moldova mușcătura de țânțar amenință cu mâncărime și reacție alergică. Primul simptom care apare este înroşirea pielii. De regulă, o alergie la muşcătura de ţânţar arată destul de inofensiv, iar de cele mai multe ori alergia trece neobservată.
Medicii recomandă să nu scărpinați locul unde este mușcătura. În prima clipă în care ați observat muşcătura de ţânţar, ar fi bine să spălaţi zona cu săpun antiseptic sau să aplicați un gel dezinfectant pentru mâini direct pe zona afectată. De asemenea, puteți turna apă rece pe locul afectat, să aplicaţi un cub de gheaţă înfășurat într-o batistă.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș