Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când se mănâncă pește şi se poate bea vin: Dezlegări în Postul Paștelui

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Când se mănâncă pește şi se poate bea vin? Iată când se face dezlegare la pește în Postului Paștelui - 2019 și care este regimul alimentar în această perioadă.

CHIȘINĂU, 6 apr - Sputnik, C.S. În acest an, Postul Paştelui a început pe 11 martie și se va încheia pe 28 aprilie. Odată cu postul, începe și anevoiosul drum spre mântuire, transformând ispitele în virtuți. Deși în această perioadă creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin înfrânarea de la alimente de dulce, mulți sunt cei care se întreabă când Biserica face dezlegare la pește și când se poate bea vin în Postul Paștelui.

Regimul alimentar în perioada Postului Paștelui

Репродукция иконы Страшный суд. XVI век. Новгородская школа. - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna martie

Conform Sfintei Tradiții, în primele două zile (luni și marți din săptămâna întâia a Postului Mare) se recomandă, pentru cei ce pot să țină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puțină pâine și bea apă. De asemenea, în primele trei zile (luni, marți și miercuri) și ultimele doua zile (vinerea și sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.

Miercuri se ajunează până seara (odinioară pana după săvârșirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite, când se mănâncă pâine și legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta și duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțin vin.

Când se mănâncă pește și se poate bea vin

Se dezleagă de asemenea la vin și untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), la următoarele sărbători fără ținere (însemnate în calendar cu cruce neagră: Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul (9 martie), Sfinții 40 de mucenici (22 martie), Joia Canonului celui mare, iar de Bunavestire este dezlegare la vin. La praznicul Buneivestiri (7 aprilie) și în Duminica Floriilor (21 aprilie) se dezleagă și la pește.

În cazul în care Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn și vin, iar când cade în vinerea sau sâmbăta acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin, scrie părintele Prof. Dr. Ene Braniște în Liturgica Generală.

Fluxul de știri
0