Moldovenii care aleg să meargă la muncă peste hotare sunt îndemnați să se informeze înainte de a accepta vreo oferta. Reprezentanții Centrului Internațional „La Strada” și Organizaţia Internaţională pentru Migraţie au lansat și o campanie în acest sens. Astfel, oamenii sunt îndemnați să sune la Linia Fierbinte - 0 800 77777, pentru a beneficia de consultație gratuită. Cert este că, pe parcursul unei luni, de când a fost lansată campania, la numărul Centrului au parvenit peste 2000 de apeluri.
„Noi vrem să ajungem la cât mai multă lume, care s-a decis să plece la muncă peste hotare. Odată informați, oamenii vor putea face diferența dintre o ofertă reală de muncă și o potențială capcană. Noi vrem să ajungem și la rudele moldovenilor care deja sunt peste hotare și au ajuns victime ale exploatării prin muncă. Cei care sună la Linia Fierbinte pot primi răspuns la orice întrebare legată de drumul pe care trebuie să-l parcurgă, pentru a se asigura că vor emigra în siguranță, vor afla care sunt riscurile, care sunt drepturile lor, dar și obligațiile angajatorului”, a declarat directorul executiv al Centrului Internațional „La Strada”, Ana Revenco, în studioul Radio Sputnik Moldova.
Totodată, cei care intenționează să meargă la muncă peste hotare sunt îndemnați să acceseze platforma informațională migratiesigura.md, unde pot primi răspuns la multe din întrebările pe care le au.
„Pe această platformă sunt diverse articole de interes pentru cei care intenționează să emigreze, dar și răspunsuri la întrebări de interes: cum arată și ce înseamnă o procedură legală de muncă peste hotare? Ce fac în cazul în care sunt încălcate drepturile mele? De ce acte am nevoie pentru a emigra legal? Ce înseamnă viză de muncă și cine eliberează viza de muncă?”, explică Ana Revenco.
De menţionat că pe teritoriul Republicii Moldova activează 85 de agenții intermediare, care oferă servicii de facilitare a plasării în câmpul muncii. Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă cetățenii care au decis să meargă la muncă peste hotare, cu ajutorul unei agenții intermediare, să se asigure că aceasta activează legal și are toate actele în regulă.
„Agenția intermediară trebuie să dispună de o licență care îi permite plasarea în câmpul muncii a cetățenilor Republicii Moldova. Pe lângă licență, agenția intermediară trebuie să dețină și un acord care demonstrează colaborarea cu angajatorul de peste hotare”, subliniază Anastasia Zaharia, consultant principal al Direcției politici ocupaționale și de reglementare a migrației, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Iar perceperea oricăror taxe de către agențiile intermediare este ilegală.
„Sunt unele agenţii care maschează unele taxe sub denumirea de consultanță juridică. Ca să oferi consultanță juridică trebuie să deții licență care să-ți permit să oferi astfel de servicii. Respectiv, perceperea taxelor este ilegală”, adaugă reprezentantul Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale.
Cazurile de exploatare prin muncă, înregistrate pe parcursul anului 2018, demonstrează că acest fenomen încă există, spun oamenii legii, care-i îndeamnă pe cetățeni să fie vigilenți.
„Numai anul trecut, 240 de moldoveni au ajuns victime ale exploatării prin muncă. Cele mai multe cazuri de exploatare prin muncă au fost înregistrate în Polonia, după care urmează Cehia, Germania, Franța, Italia, Federația Rusă. În ultima perioadă observăm că se înregistrează un număr tot mai mare de cazuri de exploatare în Marea Britanie”, adaugă Lilian Levandovschi, director Centrul Pentru Combaterea Traficului de Persoane.
Care sunt noile metode de constrângere a victimelor, dar și noile forme de exploatare, aflați în emisiunea atașată mai jos.
Menționăm că Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic, 0 800 77777, este disponibilă zilnic, între orele 8.00 și 20.00.