Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Este pregătită sau nu Moldova pentru un nou acord cu Gazprom

© Sputnik / Miroslav RotariВиктор Парликов
Виктор Парликов - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în energetică Victor Parlicov a declarat că Moldova nu este pregătită pentru negocierile cu Gazprom. Contractul cu gigantul rus expiră în decembrie 2019. Expertul mai spune că negocierile vor fi dure.
Expert: Este pregătită sau nu Moldova pentru un nou acord cu Gazprom

Victor Parlicov a descris situația în care se va pomeni Republica Moldova la finele anului, când Gazprom va avea o poziție puternică la negocieri, iar Moldova nu va avea o alternativă.

„ Spre deosebire de anii precedenți ,către finele anului, Gazprom nu va avea nevoie de noi pentru a tranzita gazul spre Balcani. Anume, tranzitarea gazului  era una din pozițiile puternice ale Moldovei pe care noi o puteam valorifica la negocieri. Gazprom va finaliza către sfârșitul anului 2019 un proiect ambițios TurkStream, care va fi operațional mai repede decât s-a planificat. Respectiv, cea mai mare parte din volumul de gaze tranzitate în prezent  prin gazoductul Transbalcanic va fi stopat iar Moldova se va pomeni într-o situație dificilă,” a declarat Parlicov

Totuși, expertul nu exclude și un alt scenariu și anume, că Gazprom va avea necesitatea de a asigura cu gaze și regiunea transnistreană, iar infrastructura de gaze nu ar fi pregătită pentru a alimenta regiunea ocolind Ucraina. Parlicov a mai declarat că și după expirarea contractului de tranzit intre partea rusă și cea ucraineană, acest document ar putea fi prelungit.

Sergiu Robu - Sputnik Moldova
Expert: După 2020, Rusia va asigura 60% din consumul de gaze în Europa

„Pentru Gazprom va conta și latura politică pe lângă prețul la gaz, iar noi vom veni la negocieri fără atuuri sau argumente pentru a evita acest scenariu. Și atunci se vor prezenta oficialii în fața oamenilor și vor spune că nu am avut o alternativă și că am fost nevoiți să acceptăm condițiile impuse. Dar alternativă nu avem pentru că nu am făcut nimic timp de 20 de ani în acest sector,” a punctat Victor Parlicov.

Actualul contract cu Gazprom expiră la sfârşitul anului 2019. El a fost semnat de autorităţile de la Chişinău în 2006, pentru o perioadă de patru ani. După expirare, documentul a fost prelungit în fiecare an. Prin coridorul transbalcanic, Gazprom livrează gaze Bulgariei, Turciei, Greciei și altor state balcanice, printr-un sisteme de conducte care traversează Ucraina, Moldova, România și Bulgaria.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0