Участники соревнований по академической гребле во время заезда на XXV Летних Олимпийских играх в Барселоне  - Sputnik Moldova
Sport
Aflați despre cele mai importante evenimente sportive din țară și din lume

Manolachi: Sportul și sănătatea națiunii necesită mai mulți bani

© Sputnik / OsmatescoVeaceslav Manolache
Veaceslav Manolache - Sputnik Moldova
Abonare
Este greu de înțeles din ce cauză în Moldova sunt alocate mijloace mizere pentru dezvoltarea sportului.

CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Infrastructura sportivă din Republica Moldova este într-o stare deplorabilă: mulți antrenori pleacă din țară din cauza salariilor mici, atenția acordată de stat dezvoltării sportului este minimă. Această situație trebuie schimbată urgent. Aceste probleme au fost discutate de participanții la conferința de presă organizată la Centrul de presă Sputnik Moldova.

Sală de sport - Sputnik Moldova
Sport
Schimbări importante în activitatea școlilor sportive din Moldova

„Cu toate că, încă în anul 1999, a fost adoptată Legea cu privire la cultura fizică și sport, mecanismul implementării acesteia așa și nu a fost elaborat până în prezent, iar legea ca atare nu funcționează”, a declarat rectorul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, Veaceslav Manolachi.

El afirmă totodată că până în prezent așa și nu a fost elaborată o programă de pregătire a sportivilor în Republica Moldova.

„Sperăm că în viitorul cel mai apropiat va fi editat un curriculum măcar pentru sporturile olimpice. Cât despre instituțiile de învățământ, deocamdată ele activează conform programelor elaborate încă în URSS, fiind doar puțin modificate”, a spus Manolachi.

Acesta a menționat că, deși se construiesc noi obiective sportive, numărul lor este insuficient. O situație critică este și cea a cadrelor de antrenori, mulți dintre care părăsesc țara.

„Orice gen de sport necesită finanțare. Dacă nu sunt bani, nu mai poate fi vorba de rezultate. Sportul cere eforturi, condiții speciale, inclusiv o alimentație corectă, refacerea organismului. Mai bine să se aloce bani mai puțini pentru sanatorii, dar mai mulți pentru sport, astfel încât să avem o națiune sănătoasă.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0