Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova secolului XXI: Peste șapte la sută dintre angajați primesc salarii ”în plic”

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 и 500 лей
Банкноты номиналом 200 и 500 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Din numărul total al salariaților din Moldova, 7,3% aveau un loc de muncă informal. Salariu „în plic” primesc 7,1% dintre salariați, iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează în activitățile din agricultură, comerț, industrie și construcții.

CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. În anul 2018, populația economic activă a Republicii Moldova - populația ocupată plus șomerii - a constituit aproape 1,3 milioane de persoane, fiind în creștere cu 2,5 la sută față de anul precedent, potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Populaţia ocupată a constituit 1,25 de milioane de persoane. Ponderea persoanelor ocupate din mediul rural a fost mai mare față de cea a persoanelor ocupate din mediul urban, respectiv 57,2 la sută în mediul rural și 42,8 la sută în mediul urban.

Деньги - Sputnik Moldova
Societate
Premii anuale și ajutoare materiale: Ce au mai propus sindicatele la legea salarizării

Din distribuția persoanelor ocupate pe activități economice rezultă că în sectorul agricol au activat 452 de mii de persoane sau 36,1 la sută din totalul persoanelor ocupate. În activitățile non-agricole au fost ocupate peste 800 de mii de persoane, în descreștere cu 2,1 la sută față de anul 2017. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 11,8%, iar în construcții - 4,7%. În sectorul servicii au activat 593,4 mii de persoane, numărul acestora micșorându-se cu 3,7% față de anul 2017.

În repartizarea după forme de proprietate, 76,6% din populația ocupată a activat în sectorul privat și 23,4% - în sectorul public.

Din 1 mai, salariul minim garantat în Moldova va crește>>>

Structura populaţiei ocupate după statutul profesional relevă că ponderea salariaților a constituit 62,1% din total. Marea majoritate a salariaților sau 90,6% a fost angajată pe o perioadă nedeterminată de timp.

Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 6,6%, fiind practic la nivelul anului precedent. Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură - 47,1%, comerț  - 17,5% și construcții - 7,1%.

În sectorul informal au lucrat 15,9% din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 38,5% au avut un loc de muncă informal. Din numărul persoanelor ocupate informal, salariații au alcătuit 11,8%.

Din totalul salariaților, 7,3% aveau un loc de muncă informal. Salariu „în plic” primesc 7,1% dintre salariați, iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează pentru activitățile din agricultură, comerț, industrie și construcții.

Cine primește cel mai mare și cine ridică cel mai mic salariu în Moldova >>>

Numărul șomerilor, estimat conform definiției Biroului Internaţional al Muncii, a fost de 38,4 mii de persoane, fiind în descreștere față de nivelul anului 2017 când au fost înregistrați 51,6 mii de șomeri. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbații – 58,4% din totalul șomerilor şi persoanele din mediul urban – 65,6%.

Fluxul de știri
0