Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fără garanții financiare: Decizie favorabilă pentru exportatori - detalii

Abonare
Guvernul a decis ca agenții economici nu vor mai trebui să prezinte o garanție financiară pentru a beneficia de scutiri la introducerea temporară a utilajelor și instrumentelor necesare pentru prelucrarea mărfurilor destinate exportului.

CHIȘINĂU, 3 apr - Sputnik. Agenții economici care prelucrează mărfuri destinate exporturi nu vor mai trebui să prezinte o garanție financiară pentru a beneficia de scutiri la introducerea temporară a utilajelor și instrumentelor necesare. O decizie în acest sens a fost adoptată astăzi de Cabinetul de Miniștri.

”Utilajul, sculele și instrumentele speciale puse la dispoziția unei persoane stabilite pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pentru a fi utilizate în procesul de producere a mărfurilor care urmează a fi exportate în totalitate, cu condiția ca acest utilaj, respectivele scule și instrumente speciale să rămână în proprietatea unei persoane nerezidente”, este scris în proiectul aprobat miercuri de Guvern.

Actualmente, costul unei garanții financiare poate fi de până la 35% (TVA – 20% + TV  –  0-15%) din valoarea totală a utilajului plasat în regim de admitere temporară. Prin urmare, în cazul unor echipamente de producere evaluate, de exemplu, la 100.000 de euro și cu taxa vamală de 15%, antreprenorul trebuie să aloce 35.000 de euro pentru garanția financiară.

Potrivit Guvernului, odată cu excluderea acestei condiții, antreprenorii vor putea să investească acești bani pentru procurarea unor noi echipamente și extinderea liniei de producere a mărfurilor destinate exportului.

Fluxul de știri
0