Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vacanța bate la ușă: Ce destinații preferă cetățenii Moldovei și ai țărilor CSI

© Sputnik / Nina Zotina / Accesați arhiva multimediaPuntea unui vas de croazieră
Puntea unui vas de croazieră - Sputnik Moldova
Abonare
Ofertele turistice cu sistem „all inclusive” continuă să fie lider incontestabil printre preferințele cetățenilor din țările CSI care își planifică vacanța de vară.

CHIȘINĂU, 3 apr – Sputnik. Stațiunile Zatoka și Koblevo din Ucraina, ca zone de odihnă de vară, își pierd vertiginos popularitatea pentru cetățenii Republicii Moldova. În opinia multora care au simțit pe propria piele „splendorile” odihnei pe acest litoral, este mai bine să plătești ceva mai mult, dar să ai parte de confort și curățenie.

Bulgaria, Turcia, Egiptul, Grecia, Spania… Cetățenii țării noastre și cei din spațiul postsovietic au de unde alege. Cum se zice, numai să ai bani.

Prin ce se deosebește „all inclusive” din Turcia față de cel din Tunisia, de ce nu merită să plătești pentru acest sistem în Bulgaria și la ce va trebui să renunți dacă pleci în Emiratele Arabe și nu ai restricții la mâncare – despre toate acestea aflați din materialul publicat de RIA Novosti.

Hoteluri arhipline, piețe pustii

Autoritățile turistice din Turcia sunt nemulțumite: fluxul turiștilor în țară crește, însă, potrivit guvernatorului Antaliei, Munir Kuraloglu, „populând hotelurile, nu am reușit până în prezent să umplem străzile și piețele ”.

Mare, soare, mic dejun, prânz, cină, aperitive, băuturi, inclusiv alcoolice – toate sunt accesibile non-stop, iar mulți oaspeți pur și simplu nu pricep: la ce bun să părăsească hotelul? Cu atât mai mult că acesta este imens, plus animația și programele speciale de seară.

„Este oferit și sistemul „totul inclus ultra” cu băuturi spirtoase suplimentare de calitate mai înaltă și – în unele cazuri – sucuri stoarse din fructe proaspete”, spune Daria Toropova, angajată a unei agenții de turism din Rusia.

Multor călători le este pe plac un asemenea format de odihnă. Potrivit unui sondaj, la întrebarea ce ar face dacă în Turcia ar fi anulat sistemul „totul inclus”, fiecare al cincilea turist a răspuns că în asemenea caz și-ar alege o altă țară pentru odihnă. Iar la întrebarea dacă ar frecventa în timpul sejurului cafenele sau restaurante din afara hotelului, 78% din respondenți au răspuns negativ.

Astfel de scheme funcționează și în Egipt, și Tunisia. Însă, de exemplu, în Tunisia sunt mai puține distracții în interiorul hotelului. Țara este renumită prin talasoterapie și în unele hoteluri aceste servicii sunt prevăzute în „all inclusive”. Drept că, potrivit experților în turism, în Tunisia, spre deosebire de Turcia, nu există atâtea hoteluri care să presteze servicii 24 din 24 de ore, programe zilnice de animație pentru copii și alte servicii cu care s-au obișnuit turiștii din spațiul postsovietic.

Asortimentul este de două ori mai modest

Și hotelurile din țările europene oferă odihnă conform sistemului „totul inclus”. Din punctul de vedere al listei serviciilor, cele mai apropiate de varianta turcească sunt marile hoteluri din Cipru, Grecia și Bulgaria care sunt orientate spre odihna familiilor cu copii. Ce-i drept, varietatea bucatelor și numărul acestora nu sunt atât de impunătoare.

„Alta este și oferta de băuturi alcoolice. În Europa poate fi, mai curând, doar bere și vin”, spune Inna Poom, directorul unei rețele de agenții de turism. Alimentarea este de tip bufet suedez, și nu „à la carte”. Dacă vorbim de hoteluri de aceeași categorie, în aceste țări sortimentul s-ar putea să fie cu 50% mai modest, precizează expertul.

„Dacă mergeți la odihnă cu copii mici și intenționați să petreceți tot timpul în hotel sau pe plajă, atunci este mai bine să optați pentru „totul inclus”, pentru a avea oricând la îndemână băuturi răcoritoare și fructe”, sugerează Daria Toropova. Dacă însă turiștii sunt fără copii sau își planifică să meargă în excursii, atunci nu are rost să plătească în plus pentru „all inclusive” , consideră Toropova.

Bulgaria nu este Turcia

„În Grecia și Cipru clienților din hotelurile cu sistem „all inclusive” li se oferă de obicei bufetul suedez. În hotelurile de patru și cinci stele pentru locatari ar putea să funcționeze un bar non-stop, gustări (snack) gratuite, iar seara, cel mai probabil, pentru vilegiaturiști este pregătit un scurt program de animație”, explică Irina Reabova, reprezentanta Momondo.ru – motor de căutare internațional care compară prețurile pentru bilete de avion, hoteluri și închirieri auto.

„Am fost de vreo două ori în Bulgaria în hoteluri de diferite categorii, inclusiv cu „all inclusive”. Mâncarea este gustoasă, chiar și sucuri proaspete se dau la micul dejun, însă nimic nu m-a impresionat”, spune turista Aleksandra Cernâșeva.

Potrivit Irinei Reabova, varianta bulgară a sistemului „totul inclus” înseamnă de cele mai multe ori trei mese pe zi, diferite gustări și băuturi spirtoase de producție autohtonă. Prezența altor distracții depinde de categoria hotelului.

În Spania va trebui să consumi mai puțin alcool

Potrivit experților, în Spania sistemul „totul inclus” este prevăzut în fond în marile hoteluri club.

În Italia astfel de hoteluri sunt dislocate în mare parte pe insulele Sardinia și Sicilia, ele fiind destul de scumpe. În afară de aceasta, hotelurile respective se află „departe de civilizație”. Deși, de regulă, ocupă un teritoriu mare și dispun de tot ce trebuie pentru o odihnă excelentă.

În peninsula Italică „totul inclus” este standard: hrană, băuturi, posibilitatea de a folosi ustensilele pentru plagă, iar uneori și animație sau activități sportive. Pe când, de exemplu, oferta de băuturi poate să fie limitată la o sticlă de vin și una de apă la cină. Însă de cele mai multe ori hotelurile funcționează conform sistemului „full board”, cu trei mese pe zi.

La prânz și la cină turiștilor le este pus la dispoziție un meniu din care își pot alege câteva feluri de bucate.

În Spania majoritatea hotelurilor cu sistem „totul inclus” se află în stațiunile din Mallorca și Costa Daurada. Diversitatea bufetului suedez este aproape ca cea din Turcia, însă cu note de colorit național. Turiștilor li se pun la dispoziție fructe și legume, un asortiment bogat din pește, mâncăruri din carne și deserturi. Toate băuturile de producție autohtonă sunt gratuite.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0