Satul Costești din raionul Ialoveni dispune de un patrimoniu arheologic bogat și variat. Pe lângă descoperirea așezărilor deschise și cimitirelor cu valoare istorică, cel mai valoros monument arheologic îl prezintă situl arheologic de la Costești. Specialiștii spun că pe timpuri, pe aceste meleaguri a fost construit un oraș medieval, la fel ca cel de la Orheiul Vechi.
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", primărița satului Costești, Natalia Petrea, a menționat că, în fiecare an, reprezentanții Agenției Naționale Arheologice fac noi descoperiri, care stârnesc tot mai mult curiozitatea acestora, dar și oamenilor din localitate.
Astfel, primărița Natalia Petrea a dezvăluit că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va acorda finanțare pentru desfășurarea diverselor activități dedicate tinerilor pentru a-i familiariza cu acest patrimoniu arheologic și etnografic.
"Este planificată deschiderea unei tabere de arheologie pentru tineri la locul unde se fac săpături și un atelier unde se va face arheologie experimentală", a menționat primărița.
În urma săpăturilor efectuate în situl de la Costești arheologii au descoperit și identificat mai multe morminte, monede și lucruri care reflectă perioada istorică de atunci.
Situl arheologic Costești datează din secolul IV.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș