Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nu s-a mai văzut așa ceva: Schema prin care ajungea mita la procurori și judecători

© Sputnik / Vitaly Belousov / Accesați arhiva multimediaQandal, arxiv şəkli
Qandal, arxiv şəkli - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Zece persoane au statut de inculpat, între aceștia un procuror, un avocat și mai mulți judecători.

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Procuratura Anticorupție a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a dosarului ”mitei pentru judecători”, pe mai multe capete de acuzare: coruperea pasivă; pronunțarea cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legi; trafic de influență; corupere activă; amestec în judecarea cauzelor de către instanțele de judecată naționale.

Юстиция - Sputnik Moldova
Societate
Ce a pățit un fost executor judecătoresc care a pretins mii de euro de la un bărbat

Potrivit procuraturii, statut de inculpat îl au 10 persoane. Este vorba de un procuror din Procuratura municipiului Chișinău, un avocat, doi judecător și un ex-judecător la Curtea de Apel Chișinău, doi judecători în Judecătoria Chișinău sediul Centru, un asistent judiciar și două persoane fizice.

Sursa precizează că, în privința asistentului judiciar și a uneia dintre persoanele fizice, este aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu, iar în privința avocatului, a judecătorului în Curtea de Apel Chișinău, dar și a persoanei cu funcția de judecător din Judecătoria Chișinău cu sediul Centru a fost aplicată măsura preventivă - control judiciar.

Urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către procurorul general conform elementelor infracțiunii de trafic de influență, la cauza respectivă fiind conexate ulterior cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Magistrații sunt cercetați penal pentru că ar fi pretins și primit sume de pentru a emite decizii, încheieri favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul și procurorul implicați în schemă transmiteau mijloacele bănești de la persoanele interesate către magistrați, iar medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

Fluxul de știri
0