CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Campania electorală pentru prezidențialele din Ucraina are toate șansele să intre în istorie ca una dintre cele mai vulgare, murdare și înverșunate, a declarat viceministrul de Externe al Federației Ruse Grigori Karasin, scrie RIA Novosti.
„Fără îndoială, crearea unor piedici evidente pentru exprimarea voinței cetățenilor umbrește întregul proces electoral. În mod firesc, apar întrebări către autoritățile care încearcă astfel să influențeze asupra rezultatelor alegerilor. Totodată, legitimitatea alegerilor depinde și de faptul în ce măsură acestea au fost oneste, transparente, corespunzătoare standardelor general acceptate și normelor democratice. Deocamdată actuala campanie electorală are toate șansele să intre în istorie ca una dintre cele mai vulgare, murdare și înverșunate”, a spus Karasin.
Alegerile prezidențiale din Ucraina au avut loc duminica trecută, pe 31 martie. Conform datelor CEC, nici un candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a ieși învingător din primul tur. Pe primul loc se află showmanul Vladimir Zelenski. În turul doi vor participa de asemenea actualul președinte, Petro Poroșenko, și liderul partidului „Batkivșcina”, Iulia Timoșenko, aceasta acumulând cu 3% mai puține voturi decât Poroșenko. Turul al doilea se va desfășura pe 21 aprilie.
Anterior Poroșenko a declarat că alegerile s-au desfășurat liber, în conformitate cu standardele OSCE. La rândul său, stafful lui Timoșenko a acuzat Serviciul de Securitate al Ucrainei de falsificări și provocări în timpul alegerilor, iar Însăși Timoșenko nu exclude că va contesta rezultatele scrutinului. Candidatul Iuri Boiko a declarat de asemenea că au fost încălcări în campania electorală.
CEC a Ucrainei a comunicat că nu au fost constatate încălcări serioase în timpul scrutinului. Însă, potrivit datelor MAI, poliția a constatat, la data de 1 aprilie 2019, peste 2,6 mii de semnalări cu privire la încălcările comise în timpul alegerilor, fiind intentate 61 de dosare penale.
În aceste alegeri prezidențiale, pentru prima dată nu au fost prezenți observatorii din Rusia. Moscova consideră că refuzul Kievului de a admite la alegeri observatorii din Federația Rusă pune sub semnul întrebării legitimitatea întregului proces electoral, precum și posibilitatea de a recunoaște rezultatele alegerilor. În afară de aceasta, din cauza închiderii secțiilor de votare din Rusia, precum și a refuzului de a desfășura alegerile pe teritoriul regiunii Donbas care nu este controlată de Kiev, 7 – 10 milioane de cetățeni ai Ucrainei nu au avut posibilitatea să voteze.