Care sunt factorii ce declanșează apariția varicelor? Ce categorii de persoane sunt mai predispuse riscului de a dezvolta această afecțiune, dar și care sunt modalitățile de tratare sau prevenire a varicelor?
Varicele afectează sistemul venos superficial, determinând apariția de dilatații la nivelul acestei rețele. Varicele sau venele varicoase sunt vene proeminente dilatate, inflamate și de culoare albăstruie, care apar la suprafața pielii, de regulă la nivelul membrelor inferioare, în zona gambelor și a coapselor.
Chirurgul plastician Anatolie Taran a menționat faptul că varicele se dezvoltă la femei și bărbați deopotrivă, însă reprezentatele sexului feminin sunt de regulă mai afectate de această boală.
Cauzele deteriorării valvelor venoase țin atât de factorii ereditari, cât și de aspectele stilului de viață. Astfel, Anatolie Taran a subliniat că unul din principalii declanșatori al varicelor este moștenirea genetică. Valvele venelor se deteriorează mai rapid din cauza scăderii producției de colagen, un factor ereditar care ține de aspectele moștenite de la părinți.
Varicele se dezvoltă și din cauza unui stil de viață sedentar și la anumite categorii profesionale care implică statul prelungit în poziția așezat. Și obezitatea este un factor nociv, care datorită volumului mare de țesut adipos al organismului conduce la dilatarea venelor.
"Picioarele ținute în aceeași poziție mai mult timp sau poziția vicioasă a membrilor inferioare au consecințe negative asupra venelor membrilor inferioare. După fiecare 30-40 de minute este recomandată o mică plimbare pentru buna funcționare a sistemului circulator și venos", a explicat chirurgul plastician.
Femeile însărcinate la fel sunt expuse la această afecțiune atât din cauza creșterii în greutate, cât și din cauza schimbărilor hormonale firești prin care trece organismul în această perioadă.
Un alt factor care conduce la dereglarea funcționalității sistemului vascular al membrelor inferioare sunt traumatismele sau fracturile.
Anatolie Taran spune că varicele se recunosc după aspect. Acestea apar la nivelul picioarelor și sunt proeminente, fiind ușor de observat la suprafața pielii. Chirurgul plastician recomandă să vizitați regulat medicul specialist pentru a preveni sau combate această afecțiune, care este mai mult decât o problem estetică.
"Cel mai bine este să vă adresați unui chirurg estetician, care va diagnostica afecțiunea, în primul rând, analizând aspectul venelor. În cazurile complicate pacientul trebuie să se adreseze la medicul chirurg pentru înlăturarea chirurgicală a venei dilatate. Atunci când afecțiunea este depistată precoce, poate fi tratată cu succes", a precizat Taran.
Despre opțiunile de tratament și metodele de prevenire al varicelor aflați din interviul realizat cu Anatolie Taran accesând fișierul audio.
Autor: Cristina Baș