Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se întâmplă cu pensiile moldovenilor începând cu 1 aprilie: Anunțul făcut de Guvern

© SputnikPensionară
Pensionară - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 aprilie, pensiile în Moldova vor fi indexate în conformitate cu o nouă formulă de calcul. Iată cu cât se vor majora pensiile din 1 aprilie.

CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Pe 1 aprilie, pensiile celor peste 690 de mii de moldoveni vor fi indexate cu 5,3%, anunță Guvernul printr-un comunicat.

”Dacă până acum pensiile erau indexate în funcție de creşterea preţurilor pentru anul precedent, conform noii formule acestea sunt indexate în conformitate cu media creşterii preţurilor pentru ultimii trei ani.  Astfel, suma indexării este de aproape 2 ori mai mare decât după formula veche”, este menționat în comunicatul Instituției.

”Bani pentru această indexare noi avem. În primul rând în buget deja era prevăzută indexarea cu 3,2 la sută. În prezent, sunt necesare în jur de 250 de milioane de lei pentru a indexa pensiile cu 5,3 la sută și deoarece veniturile inclusiv a bugetului asigurărilor sociale de stat le depășesc pe cele planificate ne permitem acest lucru”, a declarat ministrul în exercițiu al Finanțelor, Ion Chicu.

Банкноты номиналом 200 и 500 лей  - Sputnik Moldova
Societate
Cum vor fi indexate pensiile din 1 aprilie

Amintim că în luna martie, Guvernul a aprobat, prin asumare de răspundere, modificarea formulei de indexare a pensiilor.

Totodată, circa 610 mii de vârstnici care au o pensie până la 2 mii de lei și beneficiarii de alocații sociale de stat vor primi de Paști un suport financiar unic de 600 de lei. Potrivit Guvernului, majoritatea - peste 400 de mii - sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă, iar ceilalți primesc pensii de dizabilitate, pensii de urmaș sau alocații sociale de stat.

Potrivit Legii privind sistemul public de pensii, această indexare este prevăzută pentru următoarele categorii de pensii: toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcţionarilor publici; pensiile colaboratorilor vamali; pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl; pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

Guvernul RM - Sputnik Moldova
Societate
Veste bună pentru moldoveni: Guvernul va indexa pensiile cu peste 5 la sută

Potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de Guvern, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora cu 91,85 de lei, pensiile de dizabilitate se vor majora cu 72,07 lei, pensiile de urmaș - cu 47,25 de lei, iar pensia medie a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâ se va majora în mediu cu 173,79  de lei.

Potrivit deciziei Guvernului, din această dată cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă constituie 1079,33 lei. Cuantumul pensiei minime de dizabilitate constituie: în cazul unei dizabilităţi severe – 809,50 lei; în cazul unei dizabilităţi accentuate – 755,53 lei;  în cazul unei dizabilităţi medii – 539,67 lei. În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferenţa dintre aceste cuantumuri se acoperă din mijloacele bugetului de stat.

Fluxul de știri
0