Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alarmant: Crime trecute sub tăcere în UE - biserici vandalizate în Franța - Foto

© REUTERS / Pascal RossignolA policeman secures a position in front of the city hall after two assailants had taken five people hostage in the church at Saint-Etienne-du -Rouvray near Rouen in Normandy, France, July 26, 2016
A policeman secures a position in front of the city hall after two assailants had taken five people hostage in the church at Saint-Etienne-du -Rouvray near Rouen in Normandy, France, July 26, 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Actele anticreștine proliferează în Franța, printre care distrugerea și profanarea bisericilor catolice. Această tendință continuă. Benjamin Blanchard, directorul general al organizaţiei „SOS Chrétiens d'Orient”, a vorbit despre acest subiect într-un interviu acordat Sputnik.

BUCUREŞTI, 31 mart – Sputnik, Doina Crainic. Zilnic în Franța sunt profanate Trei biserici catolice, potrivit unui raport al Ministerului francez de Interne pentru anul 2018. Incendierea bisericii Saint-Sulpice din Paris și atacul asupra bazilicii Saint-Denis au avut loc ambele în luna martie, precedate de acte de vandalism comise în februarie în bisericile din Nîmes, Maisons-Laffitte, Houille, Dijon și Lavaur.

Ministerul de Interne a înregistrat 1063 astfel de infracțiuni în anul 2018. Acest număr este puțin mai mare decât cele 1038 de acte anticreștine din 2017, printre care 878 de atacuri asupra clădirilor și mormintelor creștine.

​Directorul general ONG-ului „SOS Chrétiens d'Orient”, Benjamin Blanchard, a spus, într-un interviu pentru Sputnik, că este surprins de acest fenomen care a început să se propage în Franţa.

„Este adevărat că în privinţa acestor acte de creștinofobie, pe care le observăm în Franța, constatăm o tăcere ciudată. Nu aceeaşi tăcere se constată când e vorba de acte care afectează alte religii sau alte comunități”, a declarat Blanchard.

​Potrivit acestuia, deși proliferarea la nivel mondial a actelor împotriva creştinismului este îngrijorătoare, nu se poate compara totuşi situația din Franța cu cea din Orientul Mijlociu.

„Trebuie să ne amintim că, mai ales în Irak, mulți creștini și mulți irakieni au fost alungați din casele lor. Au pierdut totul, toate bunurile lor etc. (...) Alte popoare, precum yazidi, au suferit și mai mult. Unii au fost masacrați, femeile violate etc. Astfel, nu putem compara cu ceea ce se întâmplă în Franța, deși este, desigur, îngrijorător și grav ce se întâmplă”, a adăugat liderul organizaţiei creştine.

​Totuşi, Blanchard admite că atât creştinii din Franța, cât şi cei din Orientul Mijlociu se confruntă cu un fel de „omerta” (lege a tăcerii) în ceea ce priveşte actele care îi discriminează.

„Sunt în prezent în Iordania, însoțesc un grup și am ascultat mărturia unui refugiat creștin irakian ... care ne-a spus că ceea ce i-a făcut să sufere cel mai mult este tăcerea şi dezinteresul întregii lumi cu privire la situaţia grea [a creștinilor]”, a explicat Blanchard.

​Incendiul de la biserica Saint-Sulpice, care a provocat mari distrugeri, ar fi trebuit să stârnească un tumult de indignare, după părerea acestuia, „dar nu am auzit niciun zgomot, aşa cum ne-am fi aşteptat să se întâmple”.

„Este puțin surprinzător, dar ajungem să ne obişnuim, din păcate, cu această tăcere atunci când este vorba de acte care îi afectează pe creștini”, este concluzia directorului organizaţiei.

Fluxul de știri
0