Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Intervenţie de amploare la uzina din Rîbniţa: Noi detalii privind nivelul radiologic

© Photo : Ministerul Agriculturii și Mediuluimonitorizare radiologică a mediului
monitorizare radiologică a mediului - Sputnik Moldova
Abonare
Intervenţie de amploare la uzina din Rîbniţa - Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice a oferit detalii cu privire la nivelul radiologic din Moldova.

CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) a desfășurat un exercițiu public de monitorizare radiologică a mediului, după ce presa din Moldova a scris despre un accident l a uzina metalurgică din Rîbnița care ar prezenta pericolul radiologic.

Potrivit directorului ANRANR, Ion Apostol, nivelul de radiație în țară nu depășește limita normală.

"Nivelul de radiație în țară nu depășește limita normală și este constant. Cea mai recentă intervenţie de amploare a specialiştilor de la ANRANR a fost la uzina metalurgică din Rîbniţa, pentru că în presă s-a vehiculat că  a avut loc un accident, care putea prezenta un pericol pentru ecologie. Probele colectate chiar în adiacentul oraşelor Rezina şi Rîbniţa şi respectiv, de material biologic şi investigaţiile de laborator, măsurătorile nu au arătat prezenţa unor radionucliţi artificiali. Situaţia radiologică din punct de vedere a expunerii populaţiei şi lucrătorilor din cadrul Uzinei Metalurgice de la Rîbniţa este în regimuri normale”, a declarat Apostol.

nucléaire  - Sputnik Moldova
Societate
ANSP: în Moldova nu au fost înregistrate creșteri ale nivelului radioactivității mediului

Autoritățile explică că, nivelul de radiaţie este monitorizat constant în cinci staţii, la Chişinău, Bălţi, Briceni, Ştefan Vodă şi Cahul. Nivelul radiologic este măsurat în fiecare dimineaţă şi seară, iar dacă sunt identificate schimbări majore, măsurătorile se fac mai des.

Pe 29 martie, la Chișinău a avut loc un exercițiu practic pentru a  prezenta situația radiologică din țară și capacităților naționale în monitorizarea radiologică a mediului, în contextul sistemului național de prim răspuns în caz de accident sau incident radiologic sau nuclear.

Potrivit reprezentanților ARANR, echipele mobile ale agenției, intervin în teritoriu în cazul în care este identificat un obiect care ar putea emite radiaţie.

În majoritatea cazurilor, fiind vorba despre diferite piese de la utilaje vechi, găsite în uzine şi fabrici care au activat în perioada sovietică.

Fluxul de știri
0