Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce femeile cu ”sindromul prințesei” sunt nefericite? Explicația psihologului

Zinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
De ce femeile sunt nefericite - psihologii bat alarma! Poveștile cu prințese cultivă fetițelor convingerea greșită că pot obține tot ce-și doresc dacă-și folosesc frumusețea. Despre consecințele ”sindromului prințesei” și a ”sindromului păpușii barbie” a vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, psihologul Zinaida Gribincea.
De ce femeile cu ”sindromul prințesei” sunt nefericite? Explicația psihologului

Influențate de prințesele din povești și păpușile barbie, multe fete încep să creadă că succesul în dragoste și în viață depinde exclusiv de frumusețe. Ca urmare, atunci când cresc, încep să investească exagerat în exterior, pregătindu-se pentru întâlnirea cu ”prințul” din poveste.

În prezent, putem vedea multe tinere cu extensii de gene, unghii și păr, cu sprâncene remodelate și buze injectate cu acid hyaluronic. La maturitate, femeile  recurg la serviciile chirurgiei plastice, pentru a-și remodela întregul corp. Aceste eforturi nu le asigură însă o viață ca în poveste, consideră psihologul Zinaida Gribincea.

”Dacă interiorul nu corespunde realității în care trăim, dacă nu găsim eul nostru real, vom avea multe dezamăgiri și nemulțumiri. Ca urmare, femeia care investește doar în exteriorul său riscă să sufere de depresii și să fie nefericită în relațiile cu bărbații”.

Percepția eronată a femeilor față de propriul corp și viață reprezintă și o consecință a educației greșite. Sunt părinți care le cultivă fiicelor ideea că sunt cele mai frumoase și mai deosebite.

 ”Există părinți care își admiră fiicele și le inoculează ideea că sunt prințese. Este firească o asemenea atitudine, însă până la o anumită vârstă. Părinții nu trebuie să exagereze cu asemenea calificative pentru că mereu vor fi copii mai frumoși. De aceea, în adolescență și la maturitate femeile fac tot posibilul ca să fie cele mai frumoase, ceea ce nu este real. Pe de altă parte, există o altă extremă, când părinții le reproșează fiicelor că sunt grase. Această abordare le perturbă liniștea interioară și le  determină să recurgă la acțiuni extreme pentru a fi suple și frumoase”.

Femeile preocupate exclusiv de exterior, nu vor fi fericite într-o relație cu un bărbat, consideră Zinaida Gribincea.  Percepția că vor fi iubite, doar pentru că sunt frumoase, este greșită.

”Rar bărbații conștientizează, atunci când se îndrăgostesc, cine este cu adevărat femeia de lângă ei. Ulterior, în timpul interacțiunii, când ambii încearcă să traseze planuri comune, așteptările nu pot fi materializate. Deoarece femeia care investește doar în exterior nu va putea înțelege așteptările și dorințele bărbatului”.

Aceste femei cred că nu vor fi părăsite sau înșelate de bărbați dacă vor fi frumoase. Doar frumusețea fizică nu poate asigura o relațe armonioasă și de durată, susține Zinaida Gribincea.

”Probabilitatea ca aceste relații să eșueze este reală. Omul mai are nevoie, pe lângă aspectul fizic al partenerului, de o conexiune spirituala puternică cu acesta. Când lipsește această legătură, oricât de frumoasă ar fi persoana, apare tendința să te rupi de ea” .

Mai multe detalii aflați din interviul audio.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0