Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O cruce a devenit „mărul discordiei” într-un cimitir: De ce se vrea înlăturarea ei

© AP Photo / Charlie RiedelCruce - Imagine Simbol
Cruce - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Considerându-se că se încalcă legea separării Bisericii de stat, o cruce albă situată în cimitirul unui oraş francez face obiectul unui recurs în fața instanței administrative.

CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. În localitatea Bernes-sur-Oise, din Val-d'Oise, o cruce plasată în mijlocul unei alei a cimitirului din oraș a devenit „mărul discordiei”. Un consilier municipal, Yvan Mougel, a depus o contestație împotriva prezenței acest semn religios, care, potrivit lui, ar fi contrară legii separării Bisericii de stat și legii din noiembrie 1887 privind libertatea funeraliilor, scrie Sputnik France.

Pentru Mougel această cruce nu are un caracter istoric sau arhitectural.

„Dacă ar fi fost o cruce veche din piatră, aș fi înţeles [de ce trebuie să fie prezentă], însă, după cum arată, nu provine de la vechiul cimitir. Nu are sens”, spune alesul local, care consideră că această cruce datează „în cel mai bun caz din 1945”.

Ca răspuns, instanța administrativă din Cergy-Pontoise a propus să se ia în considerare data instalării crucii. Orașul a fost aproape complet distrus de bombardamentele din perioada 1943-1945, a afirmat primăria, adăugând că nu mai există dovezi sau o arhivă care să demonstreze că obiectul de cult provine de atunci.

„Personal, nu m-aş fi atins niciodată de această cruce, chiar dacă nu este remarcabilă, fiindcă, fiind un cimitir, este o chestiune sensibilă. Mulți oameni sunt atașați de ea. Aş avea sentimentul că se săvârşeşte o profanare. Nu este o chestiune de religie, ci e vorba de o rânduială a vieţii. Evident, vom aplica hotărârea dacă este necesar”, a spus primarul Jean-Noël Poutrel.

Fluxul de știri
0