Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Belogoriev: Din cauza SUA, prețul gazelor pentru Moldova ar putea crește cu minimum 40%

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaProiectul „Nord Stream”-2
Proiectul „Nord Stream”-2 - Sputnik Moldova
Abonare
Camera Reprezentanților a Congresului SUA a adoptat un proiect de lege privind contracararea livrării resurselor energetice din Rusia în Europa.

CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Proiectul se numește „Cu privire la prioritatea eforturilor de consolidare a cooperării instituțiilor SUA în scopul de a convinge țările Europei Centrale și de Est să-și diversifice sursele de energie și itinerarul livrărilor, să consolideze securitatea energetică a Europei și să ajute SUA să-și atingă scopurile în domeniul securității energetice globale”.

În momentul de față SUA livrează gaz lichefiat în Europa la prețuri minime pentru furnizor, a spus pentru Sputnik Moldova Aleksei Belogoriev, director general adjunct pentru energetică al Institutului de Energetică și Finanțe din Rusia.

„La ora actuală, având în vedere prețurile curente de pe rețelele europene, livrarea de gaz natural lichefiat (GNL) american este rentabilă pentru Europa la un preț de cel puțin 7 – 7,5 dolari pentru un milion de unități termice britanice, așa-numitele MMBTU. Acest preț se menține în Europa din toamna anului trecut”, a spus expertul.

În cazul în care SUA vor reuși să-și realizeze acest proiect, pentru multe țări europene, inclusiv pentru Moldova, prețul la gaze va crește considerabil, afirmă Belogoriev.

„Cât despre prețurile pentru Moldova, problema principală în acest caz este de unde ar putea fi importat gazul natural lichefiat. Doar Moldova nu dispune de terminale specializate pentru gaz lichefiat. Cele mai apropiate terminale se află în Polonia, Italia și Turcia. În acest caz, pentru Moldova gazul va costa cel puțin 10 dolari pentru un MMBTU, ceea ce înseamnă cu 40% mai scump decât gazul din Rusia”, a declarat Belogoriev.

Furnizarea volumului deplin al gazelor naturale pentru Moldova din România este de asemenea puțin probabilă, afirmă expertul.

„În general, există doar două variante de furnizare a gazelor către Moldova: furnizarea gazelor rusești prin Ucraina sau livrarea gazelor prin România de către diferiți furnizori, inclusiv Rusia. Însă, din câte cunosc, România nu dispune deocamdată de astfel de capacități de distribuire ca să poată asigura livrările”, a rezumat expertul.  

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

Fluxul de știri
0