Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru părinți: Cum se manifestă tuberculoza la copii și sub ce măști se ascunde

© Sputnik / Miroslav RotariDiana Condrațchi
Diana Condrațchi - Sputnik Moldova
Abonare
Copilul este pasiv, nu are poftă de mâncare și dezvoltă cu ușurință diferite infecții? Vezi ce înseamnă, de fapt, asta.
Important pentru părinți: Cum se manifestă tuberculoza la copii și sub ce măști se ascunde

Deși este mai mult o boală a adulţilor, tuberculoza poate afecta şi copiii. Medicii spun că, în cazul celor mici, tuberculoza se depistează mai greu, deoarece aceasta poate avea mai multe forme, iar simptomele sunt nespecifice.

„La copii, tuberculoza evoluează sub diferite măști ca bronșita, tonsilita, gripa sau pneumonia, de aceea este mai dificil de a fi depistată”, a declarat Diana Condrațchi, medic în cadrul Departamentului Coordonare al Institutului de Ftiziopneumologie, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Tot în cazul celor mici, boala poate fi destul de variată. Totuși, cea mai comună formă de tuberculoză întâlnită în cazul copiilor este cea pulmonară, care se manifestă prin tuse ce durează mai mult de trei săptămâni, transpiraţie abundenţă, în special în timpul somnului, pierderea poftei de mâncare și dificultăţi de respiraţie.

Copii la grădiniță în timpul mesei - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Societate
Doar la noi în țară: Dădacă bolnavă de SIDA și tuberculoză în formă deschisă

„În cazul în care părinții, profesorii sau educatorii observă că copilul este pasiv, nu are poftă de mâncare, este palid, slăbit, nu are rezultate bune la școală sau copilul face cu ușurință diferite infecții, precum faringita, otita, amigdalită, trebuie să fie vigilenți și să se adreseze de urgență la medic”, adaugă medicul Diana Condrațchi.

Partea bună a lucrurilor este faptul că tuberculoza se tratează în totalitate și, cu cât pacientul se adresează mai repede la medic, cu atât tratamentul are rezultatele așteptate mai rapid.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0