Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Filmul unui regizor moldovean, proiectat la Festivalul Internațional de Film din Franța

© Sputnik / OsmatescoDumitru Grosei
Dumitru Grosei - Sputnik Moldova
Abonare
Filmul de scurtmetraj "Today artist, tonight taxist", o producție Moldova/România, din anul 2018, în regia lui Dumitru Grosei, a fost proiectat pe 21 martie, în cadrul competiției oficiale la secțiunea internațională de scurtmetraj a Festivalului Internațional de Film și Muzică din Aubagne (Franța) în prezența regizorului Dumitru Grosei și a lui Sergiu Terente, în triplă calitate - actor principal, compozitor și coscenarist.
Filmul unui regizor moldovean, proiectat la Festivalul Internațional de Film din Franța

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", cunoscutul regizor moldovean Dumitru Grosei a explicat în ce constă unicitatea acestui festival.

Festivalul Internațional de Film și Muzică din Aubagne este unul din cele mai mari din Europa și este dedicat promovării creației cinematografice, dar mai ales a muzicii de film.

"Acest festival este deosebit mai ales prin faptul că are o piață mare, unică în Europa și una din cele mai mari din lume, dedicată muzicii de film. Aici, producătorii de film și compozitorii de muzică pentru film, se pot întâlni pentru a pune bazele unei colaborări în domeniu", a declarat regizorul.

Filmul de scurt metraj "Today artist, tonight taxist", produs în 2018, este un film de scurt metraj de ficţiune, care a avut în anul 2018 cinci selecţii oficiale, dintre care o nominalizare. Filmul este despre ultimele ore din viaţa unui tânăr ratat din Chişinău, care nu este nici rocker, nici şofer de taxi, nici măcar prietenul cuiva. În consecinţă, el face un accident, în care moare cu un client german, care a venit să caute mormântul bunicului său, mort în cel de Al Doilea Război Mondial.

Anul acesta, festivalul a avut mai multe masterclass-uri cu profesioniști în domeniul sunetului și muzicii de film din Europa, dar și oaspeți de onoare din Statele Unite, precum Patrick Doyle sau Trevor Jones, compozitori care au lucrat cu regizori importanți ca Brian de Palma, Terrence Malick sau Alan Parker.

Filmul de scurt metraj își continuă marșul triumfal și la alte mari și spectaculoase festivaluri din lume. Regizorul Dumitru Grosei a dezvăluit că pelicula "Today artist, tonight taxist" a fost selectată la un festival cu profil comic din SUA. Astfel, filmul va fi proiectat în cinci orașe din America.

"Credeam că momentele de umor vor fi înțelese doar de către poporul nostru. Mă bucur că am fost selectați și la acest important festival", a subliniat Dumitru Grosei.

Filmele regizorului Dumitru Grosei sunt înscrise la peste 1000 de festivaluri din toată lumea.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0