Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Da, decidem, ne gândim: Cum au răspuns formațiunile invitate de Dodon la dialog

© Sputnik / Мирослав РотарьГосударственная резиденция
Государственная резиденция - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sputnik Moldova i-a contactat pe reprezentanții celor două formațiuni politice: PSRM și PDM, și ai Blocului Electoral ”ACUM„ pentru a afla reacția lor la invitația șefului statului de a participa la discuții cu privire la identificarea unei majorități parlamentare.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, i-a invitat pentru ziua de mâine, 26 martie, pe liderii PSRM, PDM și Blocului Electoral „ACUM„  ”pentru a discuta cu ei situația actuală din noul Legislativ și perspectivele politice pe care le pot oferi țării”.

” În acest sens, am decis să tai acest nod gordian al blocajului politic și să invit la dialog liderii partidelor care au capacitatea să creeze o majoritate parlamentară, într-o formulă sau alta. (…) Sper că aceste discuții vor servi drept stimul serios care să catalizeze procesul de negocieri dintre partide”, a declarat șeful statului.

Sputnik Moldova a contactat reprezentanții celor două formațiuni politice: PSRM și PDM, și ai Blocului Electoral ”ACUM„ pentru a afla reacția lor la mesajul șefului statului.

Secretarul fracțiunii PSRM, Vasile Bolea, a declarat pentru agenție că liderul partidului va merge să discute cu președintele țării. Zinaida Greceanîii urmează să decidă și cine dintre membrii partidului o va însoți la aceste discuții.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a menționat reporterului Sputnik Moldova că formațiunea este deschisă pentru discuții, de aceea cel mai probabil răspunsul va fi pozitiv.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Dodon îi invită la dialog pe Greceanîi, Plahotniuc, Sandu și Năstase

”PDM este conștient de situația creată și de nivelul de responsabilitate pe care îl au partidele care au acces în Parlament, lucru despre care partidul vorbește deja de câteva săptămâni”, a declarat Gămurari.

Deputatul Blocului ”ACUM”, Mihail Popșoi, a declarat pentru Sputnik că decizia cu privire la participarea la discuții cu șeful statului încă nu a fost luată.  

”Vom discuta și vom veni cu o reacție imediat ce avem o decizie in acest sens”, a precizat Popșoi.

Igor Dodon a lansat invitația la dialog liderilor PSRM, PDM și Blocului ”ACUM”, în parte, pentru ziua de marți, 26 martie, la Reședința de Stat. Astfel, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi a fost invitată pentru ora 14:00, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc – la ora 15:00 și liderii Blocului „ACUM”, Maia Sandu și Andrei Năstase – la ora 16:00.

Președintele țării a mai spus că după aceste discuții, va informa anunța opinia publică despre deciziile pe care le va lua.

”Totul depinde de mesajele pe care le vor transmite liderii acestor partide”, a spus Dodon.

Săptămâna trecută, Igor Dodon a susținut un prim discurs în Parlament de când deține funcția de președinte al țării. Dodon a declarat că în calitate de președinte, va accepta orice majoritate, orice Guvern care va fi creat prin negocieri între partidele politice care au obținut votul de încredere din partea cetățenilor.

”Nu voi aproba numai o majoritate și un guvern alcătuit artificial și nelegitim, din transfugi. Decât o guvernare a transfugilor, mai bine să ne judece încă o dată cetățenii, la alegeri anticipate”, a declarat președintele țării.

Igor Dodon va face un anunț important la ora 11:30. Ce mesaj va transmite președintele>>>

După alegerile din 24 februarie, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Fluxul de știri
0