Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

O nouă profesie va fi oficializată în Moldova - Îi vizează pe tineri

© Sputnik / OsmatescoLarisa Macarenco, Olga Gordila - Bobeico și Ana Glib
Larisa Macarenco, Olga Gordila - Bobeico și Ana Glib - Sputnik Moldova
Abonare
Larisa Macarenco, consultant principal al Direcției Tineret a Ministerului Educației și Olga Gordila-Bobeico, ofițer de proiect în cadrul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre posibilitățile de dezvoltare a centrelor de tineret din țară.

În ultimii ani, în țară au fost create 28 de centre de tineret. Mai multe dintre acestea nu sunt active pentru că nu au specialiști în domeniul tineretului. Oficial, o asemenea profesie nu există în țara noastră și nici nu este studiată în colegii sau universități. Ca urmare, tinerii care activează în centrele de tineret învață din mers această meserie, care nu este deloc ușoară, cum pare la prima vedere.

”Specialiștii care lucrează cu tinerii au responsabilități dificile. Ei îndeplinesc mai multe funcții: au rol de consilier, trebuie să-i organizeze pe tineri și să-i implice în diferite activități”, a precizat Larisa Macarenco.

Tocmai de aceea, angajarea unui specialist în domeniul tineretului este o misiune dificilă pentru administrațiile publice locale, de nivelul II, care gestionează centrele de tineret. În prezent, persoanele care doresc să lucreze cu tinerii sunt instruite în cadrul unui parteneriat dintre Ministerul Educației și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

”Trebuie să le cultivăm specialiștilor în domeniul tineretului capacități pentru a înțelege problemele și necesitățile tinerilor. Dacă nu avem un asemenea specialist, referim persoana la o instituție de profil ca să înțeleagă lucrul cu tinerii. Să înțeleagă cum dintr-un singur seminar să extragă lucruri valoroase sau o idee de un proiect. Implicăm acești specialiști în diferite traininguri, activități, vizite de studiu”, a adăugat Olga Gordila – Bobeico.

În prezent, Ministerul Educației și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație elaborează setul de documente necesar pentru  oficializarea profesiei de specialist în domeniul tineretului și includerea acesteia în Clasificatorul ocupațiilor.

”Împreună cu Ministerul Educației vrem să recunoaștem această profesie  și să găsim o soluție pentru pregătirea profesională academică a persoanelor care vor lucra cu tinerii, în colaborare cu universitățile și colegiile. Chiar dacă vor veni din alte domenii, să aibă posibilitatea să se reprofileze, să însușească acele cunoștințe care să le ajute să lucreze eficient cu tinerii”, a explicat Olga Gordila – Bobeico.

Detalii despre activitatea centrelor de tineret și proiectele desfășurate în localitățile rurale aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0