Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: ANI are un instrument puternic de a confisca averile ilicite, dar nu-l utilizează

© Sputnik / Miroslav RotariCristina Țărnă
Cristina Țărnă - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul anticoprupție Cristina Țărnă a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre un mecanism neutilizat de către Autoritatea Națională de Integritate, și anume confiscarea civilă a averilor nejustificate, un instrument mai eficient decât confiscările penale.
Expert: ANI are un instrument puternic de a confisca averile ilicite, dar nu-l utilizează

Expertul a mai spus că angajații ANI au, la ora actuală, un instrument foarte puternic care ar putea să-i facă mult mai de temut decât cei de la CNA. Subiectul declarării va fi pus în situația să demonstreze că averea deținută este legală, iar ANI va compara venitul legal și dacă diferența va fi una substanțială, va decide că banii pot fi confiscaţi prin intermediul confiscării civile, adică în afara unui proces penal.

„Este un instrument care este dat lor, dar ei nu-l utilizează. Ne întrebăm de ce lucrurile nu se mișcă, nu se întâmplă nimic, în condițiile în care Moldova a fost menționată ca un exemplu pentru reglementarea reușită a acestui domeniu atât pentru confiscarea extinsă, cât și pentru confiscarea civilă”, a punctat Crisina Țărnă.

Anterior, conducerea ANI declarase că instituția nu a reușit să aplice deocamdată mecanismul de confiscare civilă a averilor nejustificate, întrucât nu au fost încă angajați inspectorii de integritate. În ultimii ani, experții și presa au semnalat nenumărate cazuri de posibile averi dobândite ilicit, dar nici până la adoptarea Legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate și nici după intrarea în vigoare a acesteia, în Moldova, nu au existat cazuri de confiscare a bunurilor ilegale.

Autor:Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0