Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Statele EU27 au votat în unanimitate extinderea Brexit: Este așteptată decizia Londrei

© REUTERS / Yves HermanEuropean Council President Donald Tusk holds a news conference after receiving British Prime Minister Theresa May's Brexit letter in notice of the UK's intention to leave the bloc under Article 50 of the EU's Lisbon Treaty to EU Council President Donald Tusk in Brussels, Belgium March 29, 2017.
European Council President Donald Tusk holds a news conference after receiving British Prime Minister Theresa May's Brexit letter in notice of the UK's intention to leave the bloc under Article 50 of the EU's Lisbon Treaty to EU Council President Donald Tusk in Brussels, Belgium March 29, 2017. - Sputnik Moldova
Abonare
Anterior, în proiectul de concluzii actualizat de la summitul liderilor UE se menţiona că Uniunea Europeană va acorda Marii Britanii o extindere pentru Brexit, cu durata acesteia în funcție de votul Parlamentului Regatului Unit.

CHIȘINĂU, 22 mart - Sputnik. Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Regatului Unit, au ajuns la un consens în ceea ce privește răspunsul lor la cererea premierului britanic Theresa May pentru o extindere a termenului limită pentru retragerea din bloc a Regatului Unit, a declarat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk.

"UE27 sunt de acord în unanimitate cu privire la răspunsul lor la cererea Regatului Unit", a scris Tusk pe Twitter.

​După care, Tuska a anunţat că premierul britanic Theresa May a acceptat cele două "scenarii" privind amânarea Brexit-ului oferite de Uniunea Europeană.

"M-am întâlnit cu premierul May în mai multe rânduri în această seară pentru a fi sigur că Regatul Unit acceptă scenariile unei extinderi şi sunt încântat să confirm că avem un acord în această privinţă", a declarat Donald Tusk.

Potrivit unui comunicat final, liderii UE îi vor acorda Regatului Unit posibilitatea de a ieşi, până în 22 mai, dacă Parlamentul Regatului Unit sprijină acordul Theresei May pe Brexit săptămâna viitoare. Dar dacă parlamentarii nu vor accepta acordul, UE îi va acorda Regatului Unit posibilitatea de a propune, până în 12 aprilie, o cale de urmat.

"Consiliul European este de acord cu o amânare până la 22 mai 2019, cu condiția ca acordul de retragere să fie aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare. Dacă acordul de retragere nu este aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare, Consiliul European este de acord cu o prelungire până la 12 aprilie 2019 și se așteaptă ca Regatul Unit să indice o cale înainte de această dată spre examinare de către Consiliul European", stipulează Consiliul European în concluziile sale privind negocierile de la Bruxelles dedicate amânării Brexit, solicitate de Regatul Unit.

Acest lucru îl anunţă şi Tusk pe Twitter.

​Consiliul European a reiterat de asemenea că acordul privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană nu a făcut obiectul unei reexaminări ca urmare a solicitării de la Londra de a prelungi termenul de valabilitate al Brexit.

"Consiliul European reiterează faptul că nu poate exista deschiderea Acordului de retragere convenit între Uniune și Regatul Unit în noiembrie 2018. Orice angajament, declarație sau alt act unilateral ar trebui să fie compatibil cu litera și cu spiritul acordului de retragere", se mai menţionează în comunicatul Consiliului European.

Consiliul European a solicitat, de asemenea, continuarea pregătirii și a planificării de urgență, la toate nivelurile, pentru consecințele Brexit, ținând cont de toate scenariile posibile ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

"Consiliul European solicită continuarea activității privind pregătirea la toate nivelurile pentru consecințele retragerii Regatului Unit, luând în considerare toate rezultatele posibile", a subliniat Cconsiliul.

Între timp, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că opțiunile pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană includ retragerea din bloc cu sau fără un acord, având o extindere lungă pentru Brexit, și revocarea deciziei de a părăsi blocul, adăugând că opțiunea de extindere a amânării nu va fi disponibilă dacă Londra decide să nu participe la alegerile pentru Parlamentul European până pe 12 aprilie. El a mai spus că prim-ministrul britanic, Theresa May, acceptase ofertele UE27 pentru două opțiuni Brexit de prelungire a termenelor.

Theresa May a spus că nu crede că Regatul Unit ar trebui să revoce Articolul 50, ceea ce ar însemna abandonarea planurilor sale de a părăsi Uniunea Europeană.

"Mă străduiesc să vă asigur că putem părăsi Uniunea Europeană cu un Acord ... Nu cred că ar trebui să revocăm Articolul 50, nu este ceva ce ar trebui să facem", a declarat May la o conferință de presă după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles .

Premierul britanic a mai spus că nu ar fi în interesul Regatului Unit să participe la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, deoarece cetățenii țării au votat să părăsească Uniunea Europeană la referendumul din 2016.

"La acest subiect, ar fi mai degrabă să plecăm fără nici o înțelegere sau să prezentăm un plan alternativ. Dacă aceasta ar presupune extinderea ulterioară, ar însemna participarea la alegerile parlamentare europene, așa cum am spus anterior, cred cu tărie că ar fi greșit pentru noi, oameni din Marea Britanie, să participăm la aceste alegeri la trei ani după ce am votat să părăsim UE", a declarat reporterilor May.

Fluxul de știri
0