Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Iată cine sunt femeile din Partidul Democrat care vor veni azi în Parlament – Foto

© Sputnik / Miroslav RotariParlament
Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Este pentru prima dată în istoria politică a Republicii Moldova când vor accede atât de multe femei în Parlament.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. În următorul Parlament vor accede cele mai multe femei. Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, 26 de fotolii de deputat vor fi ocupate de sexul frumos. Dacă să luăm în funcție de partide, atunci cele mai multe femei sunt pe listele blocului ACUM și Partidului Democrat. Patru femei de la PDM au fost alese pe circumscripții electorale uninominale.

Eleonora Graur

Este preşedintele raionului Rezina şi preşedintele Organizaţiei Raionale PDM Rezina. A făcut studii universitare de Contabilitate şi Audit la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. În 2006 şi-a luat doctoratul în economie la Academia de Studii Economice din Moldova.

Înainte de a intra în politică, şi-a construit pas cu pas o carieră academică, fiind asistent universitar la Universitatea Agrară de Stat din Moldova în perioada 1997-2002, apoi lector universitar în perioada 2002-2004 şi lector universitar superior începând cu septembrie 2004.

Este autoarea a peste 40 de lucrări ştiinţifice.Între 2008 şi 2011 a fost şef de direcţie în cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului, iar începând cu iulie 2011 îndeplineşte funcţia de preşedinte al raionului Rezina. Este căsătorită şi are 2 copii.

Lidmila Guzun

Este președintele raionului Ungheni. A absolvit Universitate de Stat din Moldova, facultatea economie. Înainte de a ajunge în funcția de președinte de raion a fost reprezentat în teritoriu la SA ”Moldtelecom”, viceprimar al orașului Ungheni, vicepreședinte al Consiliului Raional Ungheni, președinte la Uniunea Teritorială Ungheni a Sindicatelor, economist la o fabrică de conserve. 

 Efrosinia Grețu

Și-a început activitatea ca instructor de pioneri la Școala medie din Covurlui, iar apoi studiile la Facultatea de Istorie i-au permis să predea și ore de istorie la gimnaziul din aceeași localitate.În 1974, la 20 de ani, Efrosinia Grețu devenea director al Centrului de creație al elevilor din orașul Leova.

În perioada 1989-1990 a lucrat și la Comitetul raional de partid ca instructor pe învățământ. Până în 2003 a condus Centrul de creație, din acel an fiind aleasă ca președinte al Sindicatului Educației și Științei din raionul Leova. În 2007 devenea vicepreședinte al raionului Leova, iar în 2011 – a fost aleasă în funcția de președinte al raionului.

Elena Bacalu

Își începe activitatea profesională în anul 1982 și timp de 6 ani activează în calitate de educator în grădiniţa nr. 1 din Cahul. În anul 1989 devine metodist în domeniul educaţiei preşcolare în cadrul direcţiei orăşeneşti de învăţământ unde a activat până în anul 1996. În ultimii 2 ani a fost  Director General la Direcţia Orăşenească Învăţământ.

Din 1996 până în 2003 continuă să activeze în domeniul învățământului în diferite funcții de conducere. Începând cu 2003 până în 2011 exercită funcția de Director al Centrul pentru Prevenirea Traficului de Femei şi Copii și Specialist Principal în Protecţia Drepturilor Copilului în cadrul Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret Sport. În 2011 este aleasă în funcția de vicepreședinte al raionului Cahul, iar în 2015 devine deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fracțiunea Partidului Democrat din Moldova.

Alte patru femei membre ale PDM vor ajunge în Parlament în baza listei electorale naționale.  

Monica Babuc

Este ministru al Educației, Culturii și Cercetării. Și-a făcut studiile la Universităţii de Stat din Chişinău, facultatea Istorie. Înainte să ajungă în fotoliul de ministru a fost consilier al preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, şefă al serviciu informare al Parlamentului, șeful cabinetului prim-vicepreşedintelui Parlamentului, șeful serviciu personal  la Filiala „Chişinău” a Băncii de Economii a Moldovei. Este căsătorită și are un copil. Vorbește rusa, franceza și engleza.

Otilia Drăguțanu

Este soția guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei Dorin Drăguțanu. Otilia Drăguțanu este femeie de afaceri. În ianuarie 2017 a fost aleasă în funcția de președintă a Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova.

 Svetlana Rotundu

Este președintele raionului Șoldănești. De profesie este pedagog. Aceasta are studii superioare. Este căsătorită și are 2 copii.

Violeta Ivanov

A ocupat funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Ea a aderat în 2017 la fracțiunea PDM. Ca deputat, conducea Comisia parlamentară pentru administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice. A studiat la Academia de Relaţii Internaţionale şi Studii Diplomatice din  Chişinău, precum și la Institutul Ingineresc din Harkov, Ucraina.

În perioada 2007-2009 a îndeplinit funcțiile de viceministru şi ministru al Ecologiei şi Resurselor Naturale, iar apoi a fost aleasă co­preşedinte al biroul politic al OECD (Organizaţia Economica pentru Cooperare şi Dezvoltare), Paris, Franţa, co-președinte al procesului Mediu pentru Dezvoltarea Durabilă, Geneva, Elveţia, copreşedinte al procesului Mediu şi Securitatea UNEP, Geneva, Elveţia și membru al Consiliului Fondului Global de Mediu, SUA, Washington.

Fluxul de știri
0